fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Tour de France

Hettie van der Ven 26 januari 2017
image

Serge is een rauwe, verbitterde en tamelijk racistische Franse bouwvakker op leeftijd. Hij is gefascineerd door de reeks havengezichten van Frankrijk die de achttiende-eeuwse schilder Josef Vernet schilderde.

Serge wil door zijn land gaan reizen om deze serie ook op het doek te zetten. Daar heeft hij een chauffeur bij nodig en om vage redenen neemt de gangsterrapper Far’Hook deze taak op zich. Tot zover het merkwaardige uitgangspunt van Tour de France.

Extreme verschillen

Toch zijn de bedoelingen van de jonge regisseur Rachid Djaïdaina wel te volgen. Met zijn twee extreem verschillende hoofdpersonages wil hij het traditionele Frankrijk van toen en het moderne Frankrijk van nu schetsen met daarbij onvermijdelijk aandacht voor de problemen die het land kent, waaronder terrorisme en racisme.

Wanneer hij dan ook nog de beroemde rapper Sadek voor de rol van Far’Hook weet te strikken en hét Franse filmicoon Gérard Depardieu voor de rol van Serge, dan is aandacht voor de film wel verzekerd. Dat Depardieu de laatste jaren op allerlei manieren negatief in het nieuws kwam (onder meer door Russisch staatsburger te worden) zal hier enkel aan bijdragen.

Voorspelbaar

Het verloop van Tour de France is voorspelbaar. Naarmate de roadtrip vordert, blijken Serge en Far’Hook minder verschillend dan gedacht. Als ieder mens dragen ze littekens van het leven: Serge is zijn vrouw verloren en zijn zoon is moslim geworden, Far’Hook heeft zijn ouders nooit gekend, is opgevoed door zijn oma en is zijn leven in de ruige rapscène niet zeker.

Naar eigen zeggen is de regisseur op zoek gegaan naar de harmonie tussen heden en verleden, omdat daar wellicht wat wijsheid voor de toekomst ligt. Een iets te grote ambitie, zo lijkt mij.

Dolende zielen

Volgens Depardieu gaat de film over tolerantie. Dat is beter te begrijpen. Zowel Serge als Far’Hook blijken dolende zielen, vechtend tegen het systeem, maar uiteindelijk zijn beiden vooral op zoek naar liefde en zorgzaamheid.

Blijkbaar kon Tour de France niet gemaakt worden zonder een stemmige sfeerimpressie te geven van de rapwereld, vol vuig en grof taalgebruik, drank, drugs en geweld. Maar verstopt onder een enorme pet blijkt er achter Far’Hook een zachtaardige jongen schuil te gaan en heeft Serge een opener geest dan gedacht. Tour de France is geen meesterwerk, maar biedt ergens in de verte een sprankje hoop.

Film: Tour de France (2016), Frankrijk, 95 min. Regie: Rachid Djaïdani, met o.a. Gérard Depardieu en de rapper Sadek.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21