fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Verplicht wat broodnodige rust nemen

KN Redactie 10 augustus 2018
image

Het Nederlandse gezin Nederpelt is per boot onderweg naar Dublin voor de Wereldgezinsdagen. Christane Nederpelt blogt over hun belevenissen.

In het Evangelie komt de zee vaak voor. Er gebeuren wonderen, zoals Jezus die op het water loopt. Of dat Hij tijdens een storm rustig op het dek ligt te slapen. Zo ligt ook onze zoon uitgestrekt op het dek, (weliswaar vastgeketend aan een lifeline) tijdens onze reis van Swanage naar Falmouth.

Een barre tocht

In plaats van de voorspelde windkracht 3-4, meten wij windkracht 6. De golven zijn behoorlijk ruig en hebben schuimkoppen. De wind blijkt gedraaid, zodat we tegenwind hebben. Het wordt uiteindelijk een barre tocht, juist als we vlakbij Falmouth komen. Het ruime buiswater maakt het tot een nat waterfestijn en het land lijkt maar niet dichterbij te komen…

De nacht ervoor was avontuurlijk. Op zee wordt er hard gewerkt in de nachten: we passeerden talrijke vissersbootjes. De vissers bleken ook nieuwsgierig. Dochter en ik zaten achter het roer toen er opeens allemaal lichten met een behoorlijke snelheid op ons afkwamen. Het leek dat men ons zag, want we hadden een olielamp opgehangen, hoog in de stag. We weken geschrokken uit, maar toch bleven die lichten op ons afkomen, tot ze vlak voor onze boot ineens wegdraaien…

Verplichte rust

Falmouth blijkt trouwens prachtig. De serie Poldark is daar vlakbij opgenomen, daarom willen de kinderen er graag gaan wandelen en rondkijken. We kijken zelfs onderweg in havens Poldark-filmpjes – onze zoon wil dan ook graag in havens liggen met WiFi.

Eenmaal in de haven regent het gelukkig, en zijn we verplicht om wat broodnodige rust te nemen. We kunnen meteen wat reparaties aan de boot afmaken, terwijl we met spanning naar de weerberichten kijken. De windvoorspellingen zijn niet zo bemoedigend: windkracht 6-7 vanaf komende woensdag!

Zo gaan wij de punt van Lands end, het uiterste zuidwestelijke puntje van Engeland, niet ronden. Ook de Keltische Zee oversteken naar Ierland zit er dan niet in. Op tijd weer verder is dus het devies, net als gebed tot Sint-Antonius (tégen schipbreuk) en de heilige Jakobus (vóór mooi weer).

> Lees hier de eerdere blogs van Christane Nederpelt.

> KN sprak met Christane Nederpelt over de bijzondere reis die zij met haar gezin onderneemt. Lees het interview via KN Digitaal.