fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Week van de Klassieken

KN Redactie 9 maart 2017
image

Ken uw klassieken. Ofwel, de klassieke oudheid interessant maken voor een groter publiek dan alleen degenen die op school ooit Latijn en Grieks in hun vakkenpakket hadden. Dat was tien jaar geleden het doel van de eerste Week van de Klassieken.

Verschillende organisaties sloegen de handen ineen om de klassieke wortels van onze samenleving onder de aandacht te brengen door het aanbieden van uiteenlopende activiteiten en (her)uitgaven van boeken over de oudheid.

Jubileum

Juist in de week van de verkiezingen, waarin het terugvinden van onze wortels en onze nationale identiteit steeds weer een onderwerp vormt, is het tijd voor het jubileum.

Om tien jaar Week van de Klassieken te vieren, wordt er wat gesmokkeld met de naam. Vanwege het jubileum worden er dit jaar namelijk nog een paar dagen aan vast geplakt. Tien dagen lang, van 9 tot en met 19 maart, worden er door het hele land activiteiten georganiseerd, voor jong en oud, voor de kenner en de leek. Zo zijn er lezingen, rondleidingen en debatten, maar ook boekpresentaties en theatervoorstellingen.

Een hele hoop goden

‘Alle goden! Religie in de oudheid’ is dit jaar het thema van de week en bij de klassieken betekent dit inderdaad een hele hoop goden. Van Apollo tot Zeus, allemaal komen ze aan bod.

Zoals in eerdere jaren, is er ook nu een themaboekje dat voor de zeer schappelijke prijs van €2,50 meegenomen kan worden. Dit jaar is het van de hand van Marjoleine de Vos, kunstredactrice bij NRC. ‘Op zoek naar onsterfelijkheid in de antieke mythes’ is de ondertitel van het boekje Afdalingen.

Omgang met de dood

Aan de hand van diverse mythes uit de klassieke oudheid gaat De Vos in op hoe wij omgaan met de dood. De wetenschap dat wij eens zullen sterven en de verzoening met dat onafwendbare lot zijn immers van alle tijden en vormen daarmee ook een perfecte brug tussen de oudheid en de huidige tijd.

In talloze mythische verhalen proberen de hoofdrolspelers een loopje te nemen met de dood door te streven naar onsterfelijkheid, door te trachten iemand terug te laten keren uit de dood of te wensen dat het lot anders had beslist.

Hartenkreet

“Een koe en een schaap kan men roven, ketels en paarden kopen, maar dat de adem van een mens terugkeert als hij eenmaal de tanden voorbij is, dat is niet te koop, die buit kunnen wij niet behalen”, zo tekent Homerus in zijn Ilias op.

Het is een hartenkreet die wij geconfronteerd met de dood ook nu nog zouden kunnen slaken, ware het niet dat wij gelovigen, zeker in de Vastentijd, leven in het hoopvolle vertrouwen op het Pasen van de Heer.

Marjoleine de Vos, Afdalingen, op zoek naar de onsterfelijkheid in de antieke mythes. Uitg. Athenaeum en Ambo Anthos, pb., €2,50, ISBN 978 90 2633 8922

Op www.weekvandeklassieken.nl staat een actueel overzicht van alle activiteiten.