fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

2000 studenten denken in Rome na over een betere wereld

Luuk van den Einden 13 april 2022
image
Tweeduizend universiteitsstudenten van over de hele wereld zijn tijdens de Goede Week in Rome om na te denken over een betere wereld. Foto: UNIV Inspire - Opus Dei

Deze week komen universiteitsstudenten van over de hele wereld samen in Rome om de Goede Week te vieren én na te denken over de rol van jongeren voor een betere toekomst. De bijeenkomst heeft als thema ‘de kracht van menselijke relaties’.

Jongeren zijn de ‘hoofdrolspelers’ van de eenentwintigste eeuw en kunnen op die manier het verschil maken voor een betere wereld: dat is het idee achter UNIV Inspire, het zevendaagse evenement dat tijdens de Goede Week in Rome plaatsvindt.

De wereld herbouwen

De Opus Dei-beweging, al meer dan vijftig jaar de organisator achter de bijeenkomst, richt zich daarbij met name op jonge vrouwen. Door middel van lezingen, conferenties en gespreksontmoetingen krijgen zij de kans om na te denken over hun rol in de complexe uitdagingen waar de mensheid mee geconfronteerd wordt.

“We hebben te maken met humanitaire, economische, sociale, ecologische en politieke crises; ondanks dat alles zijn we gaan beseffen wat echt telt”, meldt de organisatie op de website van UNIV Inspire. “Paus Franciscus herinnert ons eraan dat we allemaal ‘in hetzelfde schuitje zitten, kwetsbaar en gedesoriënteerd zijn, maar tegelijkertijd allemaal belangrijk en nodig zijn en elkaar moeten bemoedigen’.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“In het licht van deze moeilijkheden leren we de wereld te herbouwen op een fundering van solidariteit en hoop. Onze wereld vraagt ons een nieuwe, menselijke richting te kiezen”, aldus de organisatie. “Dat betekent dat we de handen ineen moeten slaan om duurzame, creatieve oplossingen te zoeken die een ontmoetingscultuur bevorderen.”

Tweeduizend studenten zijn momenteel in Rome voor de bijeenkomst. Het evenement trekt jonge mensen van over heel de wereld:

  • Paraguay

Foto’s: UNIV Inspire – Opus Dei

Paasmis met de paus

Aangezien het evenement in de Goede Week valt, heeft UNIV Inspire ook een gelovig aspect. Zo zijn er gebedsbijeenkomsten en kunnen deelnemers verschillende vieringen van de Goede Week meevieren, waarbij het bijwonen van de paasmis op het Sint-Pietersplein met paus Franciscus het hoogtepunt is.

De bijeenkomst van studenten in Rome in de Goede Week wordt al 54 jaar georganiseerd. In 1968 vond de eerste editie plaats op initiatief van de heilige Jozefmaria Escrivá, de stichter van Opus Dei. In 2020 en 2021 vonden er vanwege de coronacrisis enkel digitale bijeenkomsten plaats.

Bron: UNIV Inspire