<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

700 jongeren doen in Amsterdam nieuwe energie op voor hun vredesstrijd

Luuk van den Einden 2 september 2022
image
Op zaterdag hielden de jongeren een vredesmanifestatie op de Kop van Java, om met de vredesboodschap van Youth for Peace naar buiten te treden. Foto: Sant'Egidio

700 Europese jongeren waren vorig weekend in Amsterdam voor de vredesconferentie van Sant’Egidio. Met onder meer een bezoek aan het Anne Frank Huis raakten de deelnemers geïnspireerd om in hun thuisstad voor vrede te blijven werken.

In het laatste weekend van augustus kon je ze overal zien lopen in de Amsterdamse binnenstad: groepjes jongeren met donkerblauwe Sant’Egidio-rugzakjes. Maar liefst zevenhonderd jongeren uit heel Europa waren drie dagen bijeen voor Global Friendship, Global Peace, de jaarlijkse vredesconferentie van de Gemeenschap van Sant’Egidio en haar jongerentak Youth for Peace. De eerste editie na de coronapandemie was meteen ook de eerste ooit in een Nederlandse stad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Als je in een stad vrijwilligerswerk doet voor Youth for Peace, kan het lijken alsof je er alleen voor staat. Daarom is het goed om eens per jaar anderen te ontmoeten”, vertelt Eline Veldman, medewerker van de Gemeenschap. Het doel van Global Friendship, Global Peace is volgens haar om deelnemers energie te geven om in hun eigen omgeving voor vrede te blijven werken.

Schaduw van Oekraïne

Inspiratie krijgen de jongeren tijdens het weekend op allerlei manieren aangereikt. Op vrijdag werden ze toegesproken door Mario Giro, de voormalige Italiaanse viceminister van Buitenlandse Zaken. Giro vertelde de jongeren dat je om vrede te bereiken, door de ogen van de armen moet kijken, omdat zij als eersten geraakt worden door conflicten. Dat kan volgens hem door met hen samen te werken, zoals de jongeren van Youth for Peace doen via projecten met daklozen of kinderen uit kansarme wijken.

Giro sprak ook over de oorlog in Oekraïne. Die werpt zijn schaduw over de vredesconferentie: voor het eerst in lange tijd is er weer oorlog in Europa. “Oekraïne zit in ieders hoofd: de vrede in Europa is ten einde”, zegt Veldman. “We moeten blijven werken aan vrede. De focus van Sant’Egidio is op vrede: we zijn niet voor of tegen een land, maar vinden oorlog nooit een oplossing.”

Deelnemer Nicola (19) uit Rome:
“De laatste keer dat we dit weekend hielden was voor de pandemie; we hebben er dus lang op gewacht. Het is een mooie gelegenheid om mensen uit andere landen te ontmoeten en samen vrede te bespreken en te verspreiden. Ik ben blij dat we met veel zijn.
Vrede is iets waar je in moet geloven en op moet hopen. Zeker in 2022 is oorlog onzin, het levert niemand iets op. Vrede is het antwoord: geschillen kun je ook zonder oorlog, doden en vluchtelingen oplossen.”

 

Anne Frank

Op zaterdag zwermden de jongeren in groepjes over Amsterdam uit om vredesmonumenten en gedenkplekken te bezoeken. Daartoe behoorde bijvoorbeeld ook het Klimaatmuseum: “Het klimaat hoort ook bij vrede, want de armen worden het eerst geraakt door klimaatproblematiek”, legt Veldman uit.

Tevens stond die dag een bezoek aan het Anne Frank Huis op het programma. “Haar indrukwekkende verhaal is helaas ook relevant voor deze tijd”, aldus Veldman. “Het bezoek spreekt aan omdat Anne Frank zo jong was: de jongste deelnemers van het weekend zijn even oud als zij is geworden.”

image
Op vrijdag zat de Mozes en Aäronkerk stampvol biddende jongeren. Foto: Sant'Egidio

Het kwaad overwinnen

De zaterdag werd afgesloten met een vredesmanifestatie op de Kop van Java. “We willen met onze boodschap niet binnen Sant’Egidio blijven, maar de wereld laten zien dat we voor vrede strijden”, vertelt Veldman. “Als jongeren over vrede praten, is de reactie vaak: ‘Wat weet jij nou van de wereld?’ Maar jongeren zijn de toekomst.”

Tijdens de manifestatie kwamen jongeren aan het woord om elkaar te inspireren. Indrukwekkend was het getuigenis van de 25-jarige Katia Sorokopud uit Oekraïne, die als verpleegster rechtstreeks bij de oorlog betrokken is. “Blijf werken voor de vrede. Zelfs het grootste kwaad kan overwonnen worden met een grotere liefde”, sprak ze. “Tijdens de bombardementen heb ik mijn patiënten bijgestaan en bleef ik samen met Sant’Egidio de armen helpen, want oorlog treft altijd de zwaksten.”

Deelnemer Sofie (19) uit Mönchengladbach:
“Het is belangrijk om te beseffen dat dingen als racisme en discriminatie nog steeds grote problemen zijn. We praten veel over vrede en de oplossingen daartoe, dat geeft hoop dat we echt een verschil kunnen maken.
Het bezoek aan het Anne Frank Huis heeft me geraakt. Je ziet het huis en beseft wat daar gebeurd is. Het maakt me droevig dat mensen zo wreed tegen anderen kunnen zijn.
Soms is het moeilijk om hoopvol te blijven als je alle problemen ziet, maar hier zie ik dat er zo veel jongeren zijn die iets voor vrede willen doen. Dat geeft mij de moed om door te gaan en mijn hoop door te geven.”

 

Geloof

Het geloof speelt ook een rol tijdens het weekend. Zo zat de Mozes en Aäronkerk, naast het gebouw van Sant’Egidio, op vrijdag stampvol biddende jongeren en werd op zondag de Eucharistie gevierd met bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam.

Global Friendship, Global Peace steekt volgens Veldman niet alleen een hart onder de riem bij jongeren die er als vrijwilliger alleen voor lijken te staan, maar is ook waardevol voor wie normaal gesproken weinig gelovige leeftijdsgenoten ontmoet: “Een groot deel van de leden is gelovig, ook daarin kun je je tegenwoordig als jongere alleen voelen. Deze bijeenkomst helpt ook daarin.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.