fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Bijeenkomsten jonge echtparen: samen groeien en leren

Redactie KN Jong 21 januari 2020
image
Foto: Pixabay.com

Het bisdom Den Bosch organiseert verschillende bijeenkomsten voor jonge echtparen, waar jonge katholieke koppels leren na te denken over het huwelijk en met elkaar te praten. “Het is goed om te leren dat een huwelijk iets is voor twéé mensen.”

“Ik ben afgelopen zomer getrouwd”, vertelt Patrick Meijer, tienerwerker bij Jong Bisdom Den Bosch en een van de organisatoren van de bijeenkomsten. “Door gesprekken met bevriende echtparen en koppels ontdekte ik dat er in parochies wel voorzieningen zijn voor gehuwden en gezinspastoraat, maar degenen die net getrouwd zijn of zich op een huwelijk voorbereiden, vinden vaak weinig aansluiting.”

Vragen

“Daaruit rees de vraag richting het bisdom: kan er niet iets georganiseerd worden voor deze jonge echtparen?” vervolgt hij. “Misschien zijn er meer die met vragen zijn, die samen kijken hoe ze hun huwelijk goed vorm kunnen geven. Waar lopen zij tegenaan?”

Zo ontstonden de bijeenkomsten voor jonge echtparen tussen de twintig en veertig jaar. Eén bijeenkomst is inmiddels geweest, drie andere staan gepland.

Vorm aan het geloofsleven

“Elke bijeenkomst heeft een thema”, zegt Manon van den Broek, gedelegeerde voor Huwelijk en Gezin bij het bisdom en medeorganisator van de bijeenkomsten. “De komende bijeenkomsten gaat het achtereenvolgend over hoe je als echtpaar vorm geeft aan je gezamenlijke geloofsleven, over Marriage Encounter [een concept dat echtparen de mogelijkheid biedt aan hun huwelijk te werken, red.] en over vruchtbaarheid in het huwelijk.”

De bijeenkomsten duren telkens een middag. Er is een gezamenlijke lunch waar iedereen iets voor meebrengt. Ook is er gelegenheid om elkaar te leren kennen. Daarna is er een inleiding, waarna de koppels uit elkaar gaan met spreekvragen, waar ze zich samen over kunnen buigen.

“We zijn heel gewend om individueel te opereren, maar het is een kunst om samen over onderwerpen te praten.”
- Manon van den Broek

Tijd voor je relatie

“Het is goed om te leren dat een huwelijk iets is voor twee mensen”, vertelt Van den Broek. “We zijn heel gewend om individueel te opereren, maar het is een kunst om samen over onderwerpen te praten, om dat vaker en langer te doen.”

“Het is belangrijk om dingen te delen”, gaat ze verder. “Veel mensen hebben een heel druk leven, de praktische kant van het huishouden en werk nemen veel tijd in beslag. Tijd voor je relatie is ook heel belangrijk; al doende ontdekken we dat in deze bijeenkomsten.”

Inspireren

Steeds minder koppels trouwen voor de Kerk. Volgens cijfers van het Kaski, het religieuze onderzoeksinstituut van de Radboud Universiteit Nijmegen, werden er in 2003 nog 7700 katholieke huwelijken gesloten; in 2018 trouwden nog maar 1290 koppels voor de Kerk.

Van den Broek en Meijer denken dat de bijeenkomsten voor jonge echtparen stellen kunnen inspireren om voor de Kerk te trouwen. “Veel mensen die katholiek trouwen kunnen zeggen: ‘We hebben een mooie ervaring, want het voegt echt iets toe om over ons huwelijk te kunnen praten.’ Als ze met elkaar over het huwelijk gesproken hebben en er sterker in staan, kan dat een uitnodigend en stimulerend effect hebben naar anderen, die nieuwsgierig worden.”

“Ik denk dat de bijeenkomsten een succes zijn als de deelnemende echtparen groeien en als echtpaar dingen leren”, zegt Meijer. “Als ze elkaar op nieuwe manieren leren kennen. Daarnaast is het geslaagd als de echtparen zich vrij voelen naar elkaar en naar andere echtparen om te durven praten over dit soort zaken, omdat dat in de huidige maatschappij iets is waar je vaak niet zo goed over kunt praten.”

Kijk hier voor informatie over aanmelden, data, tijden en locaties.