fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

De jongste bisschop ter wereld

Catholic News Agency 15 januari 2020
image
Bisschop Sus (rechts) tijdens zijn wijding. (foto: Instagram, stepan_sus)

Stepan Sus is met zijn 38 jaar de jongste katholieke bisschop ter wereld. Afgelopen zondag werd hij gewijd in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

De bisschoppensynode van de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne heeft Sus gekozen als curiebisschop voor het aartsbisdom Kiev-Halytsj. Paus Franciscus bevestigde de keuze in november.

Marathon

De bisschop hoorde van zijn benoeming nadat hij in Washington D.C. een marathon had gelopen met Oekraïense veteranen. “Toen onze spieren nog zeer deden, hoorde ik dat ik een nieuwe marathon moest lopen, dit keer voor de Kerk”, zei Sus na zijn wijding.

Na zijn priesterwijding in 2006, diende Sus als aalmoezenier in het leger. Hoewel hij jong is, heeft hij wel menselijk lijden gezien: hij heeft zeker 76 uitvaarten geleid voor Oekraïners die gestorven zijn in de Donbas-regio, waar sinds 2014 een conflict woedt tussen de regering en pro-Russiche separatisten.

Waardig worden

Toen hij zijn positie als curiebisschop accepteerde, dacht Sus volgens eigen zeggen aan de martelaren van de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne “die priester of bisschop werden in een tijd waarin er geen plechtige liturgieën bestonden” en die in veel gevallen in een werkkamp aan hun eind kwamen. Hij zei tot de martelaren te bidden dat hij waardig wordt om bisschop binnen de Kerk te worden.

Sus zegt nog niet te weten wat de toekomst voor hem in petto heeft; zijn toekomst heeft hij in de handen van God gelegd, die hem tot het priesterschap heeft opgeroepen. “Het maakt niet uit hoe spannend het woord ‘curie’ mag zijn”, zei de bisschop, “ik weet dat ik met God alle moeilijkheden kan overwinnen.”