<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Jong en evangelisch bewogen: ‘We delen de droom van een betere wereld’

Benoit Lannoo 24 september 2019
image
Esteban Toribio Barea (links) en Thomas Schoonheim Foto: Benoit Lannoo

Esteban Toribio Barea en Thomas Schoonheim zijn lid van de jongerenbeweging Europeans for Peace van de Sant’Egidiogemeenschap. Ze namen deel aan de recente interreligieuze vredesontmoeting ‘in de geest van Assisi’ in Madrid. “We staan er niet alleen voor. Steeds meer mensen zetten zich vanuit het Evangelie in voor de ander.”

“Wat de Europeans for Peace met elkaar delen, is de droom van een betere wereld”, zegt Esteban Toribio Barea net voor zijn terugreis van Madrid naar Nederland. De jonge Argentijn woont en werkt nu een paar jaar in Maastricht. Samen met enkele andere Nederlanders – onder wie Thomas Schoonheim uit Utrecht – was hij aanwezig bij de bijeenkomst Paz Sin Fronteras – Vrede Zonder Grenzen in de Spaanse hoofdstad. Ook de ‘Europeans for Peace’ van de Sant’Egidiogemeenschap hadden daar verzamelen geblazen.

Volgend jaar in Amsterdam

Sinds zowat een jaar is de jongerenbeweging van Sant’Egidio in twee leeftijdsgroepen opgesplitst. Youth for Peace blijft zich op 15- tot 25-jarigen richten en komt éénmaal per jaar bijeen: na Krakau – met pelgrimage naar de vernietigingskampen van Auschwitz-Birkenau – enkele weken geleden is de volgende afspraak in augustus 2020 in Amsterdam.

De Europeans for Peace zijn 25- tot 35-jarigen en zij komen tweemaal per jaar bijeen. “Wij bereiden ons voor om zelf ooit verantwoordelijkheid te dragen binnen Sant’Egidio”, legt Schoonheim uit. “We groeien van gewoon deelnemen naar dragen en uitdragen.” De volgende afspraak daarvoor is in de lente, in Boedapest.

Paus Franciscus ontmoet – lang voor hij paus werd

“Ik kwam in Buenos Aires al twintig jaar bij de Gemeenschap van Sant’Egidio, waar ik paus Franciscus een paar keer ontmoette lang voor hij bisschop van Rome werd”, vertelt Toribio Barea.

Sant’Egidio in Maastricht

“In Maastricht hebben we nu ook Sant’Egidio opgestart; het is een kleine groep maar hij groeit in de geest van de Gemeenschap. We bidden in de Sint-Servaasbasiliek. We bezoeken ook regelmatig enkele vluchtelingengezinnen. Eind vorig jaar organiseerden we een kerstlunch. We dachten daar een paar families mee te bereiken, maar er kwam uiteindelijk zowat vijftig man op af.”

“Wij delen de spirituele overtuiging van Sant’Egidio dat we samen van solidariteit en vrede mogen dromen, en dat we deze droom samen steeds meer kunnen bereiken”
- Esteban Toribio Barea

“Zelfs al heb ik de Argentijnse nationaliteit, ik ben inmiddels een overtuigd Europeaan geworden”, vervolgt hij. “Vandaar dit engagement bij Europeans for Peace. Wij delen de spirituele overtuiging van Sant’Egidio dat we samen van solidariteit en vrede mogen dromen, en dat we deze droom samen steeds meer kunnen bereiken.”

“Het leuke was dat onze bijeenkomst dit jaar in Madrid plaatsvond en wij meteen konden aansluiten bij de dialoog- en gebedsdagen van alle wereldgodsdiensten. Die organiseert Sant’Egidio jaarlijks sinds Johannes Paulus II dat in 1986 in Assisi voor het eerst deed.”

‘We staan er niet alleen voor’

“Initieel hebben wij inderdaad weinig met elkaar gemeen”, vindt ook Schoonheim. “Wij spreken Engels onder elkaar, wat voor geen van ons de moedertaal is. Zelfs al is het maar gedurende één extra dag, toch is het uiterst belangrijk leeftijdsgenoten te ontmoeten met wie we onze dromen delen, omdat we anders in onze eigen lokale werking – in Utrecht of Amsterdam of Maastricht of waar dan ook – wel eens het gevoel kunnen krijgen er alleen voor te staan. Maar we staan er helemaal niet alleen voor, het aantal mensen die zich vanuit het Evangelie voor de anderen inzet, groeit voortdurend.”

De parents van Sant’Egidio

Tijdens de jongerenbijeenkomst Europeans for Peace waren er twee inleidende conferenties waren: een van Sant’Egidio-stichter Andrea Riccardi, een van voorzitter Marco Impagliazzo en verantwoordelijke Nelson Moda van het Mozambikaanse Beira, waar de cycloon Idai vorig jaar zo lelijk huishield.

Thomas Schoonheim onthoudt echter vooral de voortdurende uitwisseling van ervaringen onder de twee- à driehonderd deelnemers. “Je voelt dat we niet langer de kids van Sant’Egidio zijn, maar ons voorbereiden om ook parents te worden”, voegt Toribio Barea eraan toe.

‘Globalisering van inzet is nodig’

Natuurlijk maakte het eigenlijke Vrede Zonder Grenzen-gebeuren in Madrid, na de voorbereidende European for Peace-dag, weer grote indruk.

“Technisch gesproken was dit de eerste bijeenkomst ‘in de geest van Assisi’ waar ik aan deelnam”, lacht Toribio Barea. “Al volgde ik vorige bijeenkomsten al via sociale en andere media. Maar persoonlijk deze zo respectvolle uitwisseling van mensen van verschillende religieuze achtergrond meemaken, is een bijzondere ervaring.

Naast de economische globalisering en gezien de globale uitdagingen waar de wereld mee geconfronteerd wordt, is er inderdaad dringend ook een globalisering van de inzet vanuit onze uiteenlopende spiritualiteit nodig.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.