<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Katholieke kandidaat voor Jonge Theoloog des Vaderlands wil ‘mensen aan het denken zetten’

Luuk van den Einden 13 oktober 2023
image
Romy Sloot (28), masterstudent Theologie in Utrecht, is genomineerd als Jonge Theoloog des Vaderlands. Op 27 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. Foto: Romy Sloot

De katholieke theologiestudent Romy Sloot is genomineerd als Jonge Theoloog des Vaderlands. Als ze gekozen wordt, wil ze zich bezighouden met wat moderne ontwikkelingen betekenen voor de mens.

Romy Sloot (28) ervaart het als “een eer” dat ze een van de zes genomineerde jongeren is voor de titel Jonge Theoloog des Vaderlands. Tijdens de Nacht van de Theologie op 27 oktober wordt bekendgemaakt wie een jaar lang die titel mag dragen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik vind het een bijzondere ervaring, omdat je ook nieuwe mensen leert kennen”, vertelt ze. In september ontmoette ze de andere kandidaten op een bijeenkomst over de verkiezing. “We hebben elkaar daar kunnen spreken – over waar we mee bezig zijn, wat onze studie inhoudt, dat soort zaken. Typische theologeninteresses.”

Iedere theologische onderwijsinstelling heeft een kandidaat mogen afvaardigen. Sloot, die de master Theologie volgt aan de Tilburg School of Catholic Theology in Utrecht, is de enige katholieke kandidaat.

Projectplan

Alle kandidaten mogen zelf een projectplan verzinnen, waar ze zich tijdens hun jaar als Jonge Theoloog op zouden willen richten. “Dat zijn uiteenlopende thema’s; ieder project zal heel verschillend zijn. Je bent vrij om te bedenken wat je wil en dat kun je dan in een projectplan gieten.”

“Ik denk dat het mooi is als ik de rijke traditie en alles wat er geschreven is over het geloof mag uitdragen.”
- Romy Sloot

Sloot wil zich dan onder meer bezighouden met de verhouding tussen moderne ontwikkelingen en de mens. “Ik vind het heel interessant om me bezig te houden met hedendaagse ontwikkelingen in de technologie en de medische wereld en wat dat betekent voor de mens. Mijn doel is om mensen aan het denken te zetten over wat het voor henzelf zou kunnen betekenen en hoe ze daarnaar kijken.”

Filter

Voor dat thema haalt ze deels inspiratie uit haar bijbaan in de ggz als woonbegeleider, wat ze nu ongeveer een jaar doet. Daar ziet ze veel cliënten die veel medicatie slikken wat haar deed afvragen “wat het betekent als mens wanneer je jarenlang of zelfs decennialang medicatie neemt die je gemoed en gevoelens beïnvloedt. Hoe weet je dan wie je zelf nog bent, als er altijd een soort filter over je eigen zijn ligt?”

“Ik ben natuurlijk niet tegen medicatie en mijn doel is ook niet om te zeggen: de katholieke leer vindt dat slecht, maar ik wil gewoon stellingen voorleggen waar mensen zelf over na kunnen denken.”

Bekijk hieronder de video waarmee Romy Sloot zich voorstelt als kandidaat:

Dit jaar wordt voor de vierde keer een Jonge Theoloog gekozen. Als Sloot wint, gaat dat predicaat voor het eerst naar een jonge rooms-katholieke theoloog. “Onder de ‘gewone’ Theologen des Vaderlands waren wel verschillende katholieken, zoals Thomas Quartier en Frank Bosman”, zegt ze. “Het zou mooi zijn als ik die rol ook mag nemen.”

‘Band met God’

Als Jonge Theoloog zou er voor haar ook een rol liggen in het uitdragen van het belang van theologie naar jongeren. “Ik merk dat de geloofskennis onder katholieke jongeren niet supergroot is; ik denk dat het mooi is als ik de rijke traditie en alles wat er geschreven is over het geloof mag uitdragen, want dat kan ook echt je geloof verdiepen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Dat kan je band met God sterker maken”, vervolgt ze. “Hoe meer je je verdiept in Hem en Zijn Kerk, hoe dichter je bij Hem zult zijn. Als je de bekendheid van theologie vergroot, dan kan dat iets betekenen voor mensen.”

Bij de Tilburg School of Catholic Theology in Utrecht heeft ze dat zelf al ruimschoots ervaren. Ze kan de studie dan ook aan iedereen aanraden: “Theologie is ook echt een superleuke studie; als mensen erover nadenken om dat te studeren, moeten ze absoluut eens langskomen in Utrecht om te kijken.”

Stemmen op Romy Sloot als Jonge Theoloog des Vaderlands kan nog tot dinsdagmiddag 17 oktober. Dat kan via deze link.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.