<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Mentale gezondheidstips van de paus: ‘God helpt ons altijd weer op te staan’

Luuk van den Einden 29 september 2023
image
Pesten en mensen zich onzeker laten voelen over hun uiterlijk zijn erg schadelijk volgens paus Franciscus: "Er is schoonheid in iedereen, ongeacht of je dik, dun, kort of lang bent." Foto: Pexels - Meijii

Bodyshaming is verkeerd omdat er schoonheid in iedereen zit, vindt paus Franciscus. In een videogesprek met Aziatische jongeren sprak hij deze week over onderwerpen als mentale gezondheid en zelfmoord onder jongeren. “Het belangrijkste is om in harmonie met je hart te zijn.”

Tijdens een videogesprek met jongeren uit India, Pakistan en Nepal heeft paus Franciscus afgelopen dinsdag kritiek geuit op de veelvoorkomende problemen van fatshaming en bodyshaming, waarbij mensen gepest worden om hun uiterlijk. Volgens de paus is het belangrijk dat jonge mensen hun eigen waardigheid leren kennen en in harmonie met zichzelf zijn.

‘Kunstmatige’ schoonheid

Gedurende het gesprek mochten de jongeren vragen aan de paus stellen en dingen met hem delen. Zo vertelde Merlin, een jonge vrouw uit India, dat ze zich als tiener vaak in slaap huilde omdat ze vanwege overgewicht werd gepest.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus reageerde daarop dat zo’n mentaliteit “invloed heeft op ons”. Sociale media dragen daaraan bij, omdat de nadruk daar ligt op het uiterlijk en op “kunstmatige” schoonheid. “We gedragen ons volgens het beeld dat we van onszelf willen scheppen, in plaats van volgens wie we werkelijk zijn”, aldus de paus. “Mensen belachelijk maken om hun uiterlijk hoort daarbij.”

Paus was pestkop

Vervolgens erkende de paus dat hijzelf in zijn jeugd ook wel eens iemand gepest heeft. Op school pestten hij en zijn vrienden een klasgenoot met overgewicht; toen zijn vader erachter kwam, moest hij zijn excuses gaan aanbieden bij die klasgenoot.

“Elke man en elke vrouw heeft zijn of haar eigen schoonheid; we moeten alleen leren hoe we die kunnen herkennen.”
- Paus Franciscus

Jaren later, toen hij al priester was, kreeg de paus opnieuw contact met zijn klasgenoot, die een evangelische dominee was geworden en tegen die tijd “al zijn trauma’s, de pesterijen en zijn schaamte had overwonnen”. Het was “erg mooi” om te zien hoe die klasgenoot die hindernissen had overwonnen.

“Er is schoonheid in iedereen, ongeacht of je dik, dun, kort of lang bent. Het belangrijkste is om in harmonie met je hart te zijn”, aldus de paus. “Schoonheid laat ons groeien in onze geestelijke gezondheid. Elke man en elke vrouw heeft zijn of haar eigen schoonheid; we moeten alleen leren hoe we die kunnen herkennen.”

‘Tragische realiteit’

Over geestelijke gezondheid en het hoge aantal zelfmoorden onder jongeren zei paus Franciscus dat zelfdoding onder jongeren “een tragische realiteit” is die zich voordoet wanneer jonge mensen “voor een gesloten deur staan. Ze zochten iets en konden het niet vinden”.

Veel jongeren wenden zich tot drugs of zelfmoord wanneer ze geen kansen meer zien en “alle hoop verliezen”, in de overtuiging dat hun leven een mislukking is. Paus Franciscus benadrukte dat “God ons altijd de veerkracht geeft om weer op te staan”, zelfs als het onmogelijk lijkt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het belangrijkste is niet om niet te vallen, maar om niet op de grond te blijven liggen. Dat is wijsheid: ik val, maar dan sta ik weer op”, deelde de paus met de jongeren. “En als ik iemand een hand geef om hem overeind te helpen, dan is dat ongeacht de achtergrond van die persoon.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.