<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Op Campus Aquino studeer je nooit alleen: ‘Je kunt delen waar je mee struggelt’

Luuk van den Einden 4 december 2021
image
Samen met andere jonge katholieken studeren en samenleven: dat is de opzet van Campus Aquino. Foto: Jochem Oor - Impulsar strategy & design

Katholieke studenten en young professionals een thuis bieden waar geloof en samenkomst centraal staan: dat is de opzet van woongemeenschap Campus Aquino in hartje Utrecht. Door sloopplannen dreigt een noodgedwongen krimp.

De meeste studenten moeten er niet aan denken dat ze om half acht ’s ochtends ergens anders zijn dan in hun bed, maar de bewoners van Campus Aquino kun je rond die tijd vaak in de Gerardus Majellakerk vinden voor de Mis. Ook op andere fronten doen deze studenten bijzondere dingen: zo staat er iedere maandag een gemeenschapsavond op het programma, waar Bijbel en ontmoeting de hoofdrol spelen.

Spontane dingen

Gemeenschapsavonden beginnen met samen eten. “Dat is een belangrijk moment voor de gemeenschap, Jezus deed dat ook met zijn apostelen”, vertelt Maria Teresa Cattani, studente Franse en Spaanse taal en cultuur. “Vervolgens houden we een ‘feeling-rondje’, waarin iedereen uitgebreid vertelt over hoe het met hem gaat en waar hij tegenaan loopt. Vervolgens bereidt iemand een inhoudelijk deel voor, bijvoorbeeld een bijbelstudie.”

Voor de gemeenschapsavonden zijn de zeventien studenten verdeeld over drie kringen; de groep is namelijk zo groot geworden dat verdieping lastig werd, zegt Rick Versteeg, student Aviation. “Drie keer in de maand kom je met je kring samen en één keer per maand met de hele groep, zodat we toch allemaal bij elkaar betrokken zijn.”

image
Op Campus Aquino is ook veel ruimte voor gezelligheid, zoals samen eten. Foto: Jochem Oor - Impulsar strategy & design

De studenten zijn niet de enige bewoners van Campus Aquino, dat zich uitstrekt over verschillende huizen en appartementen in de buurt van de Gerardus Majellakerk in Utrecht. Ook een stuk of dertien jonge werkenden wonen op Campus Aquino; zij komen eens in de maand bijeen. Campus Aquino is onderdeel van Katholieke Studenten Utrecht, de studentenparochie van de stad. De Broeders van Sint Jan, wiens priorij naast de kerk ligt, begeleiden Campus Aquino.

De nabijheid van Campus Aquino levert een hechte groep op, vindt Versteeg: “Je zit niet de hele tijd alleen achter een bureautje, maar kunt bijvoorbeeld samen lunchen of samen studeren.” Er is veel initiatief vanuit de studenten zelf, vult Cattani aan. “In onze appgroep gebeuren spontane dingen, van samen gaan zwemmen tot een gebedsmoment”, zegt ze. “Je hebt veel mensen om je geloof mee te delen.”

Verder in het geloof

Dat het samen wonen als gemeenschap het geloofsleven van de jongeren bevordert, ziet ook broeder John Mary Jesus Ashfield, een van de begeleidende broeders. “Als ze bij elkaar wonen, in de buurt van een kerk, met elkaar praten, persoonlijke begeleiding krijgen van een priester: dat zijn de middelen die hen verder helpen in het geloof”, zegt hij. “Sommigen staan heel sterk in hun geloof en zijn veel bezig met hun roeping, terwijl anderen meer twijfels hebben: zij krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen en op zoek te gaan.”

“Er is veel vraag naar vorming en geloofsverdieping. Je ziet hoeveel honger er bestaat naar het leven in zo’n gemeenschap.”
- Maria Teresa Cattani

“Iedereen zit in dezelfde levensfase, dat zorgt voor herkenning. Je kunt delen waar je mee struggelt, ook op geloofsgebied, dat is waardevol”, zegt Versteeg. “Het studentenleven is druk, maar elke maandag sta je weer met beide benen op de grond en ga je weer terug naar wat echt belangrijk is, namelijk God.”

Om dat geloofsleven verder vorm te geven, organiseren de studenten van Campus Aquino twee keer per maand een ontmoeting in de werfkelder van de Augustinuskerk, waar heel nadrukkelijk ook studenten van buiten de gemeenschap welkom zijn. Deze avonden draaien om geloofsverdieping en sociaal samenkomen. Daarnaast trekken de bewoners er regelmatig op uit, bijvoorbeeld op retraite of op humanitaire reis: zo zijn gemeenschapsleden in eerdere jaren naar Togo gegaan om in een kliniek te helpen en hebben ze Armenië bezocht om zusters te helpen in een weeshuis.

Bidden voor jongens

Campus Aquino voorziet in een behoefte die veel studenten hebben, ziet Cattani. “Er is veel vraag naar vorming en geloofsverdieping. Je ziet hoeveel honger er bestaat naar het leven in zo’n gemeenschap.” Het aantal bewoners fluctueert door de jaren heen, maar sinds vorig zit die duidelijk in de lift. “Vorig jaar waren we met zes, dus hebben we gebeden voor de groei van de gemeenschap”, zegt ze. “Specifiek baden we ook om jongens, want we waren destijds alleen met meisjes.”

De groei van het aantal aanmeldingen komt ook voor een deel uit internationale studenten, signaleert broeder John Mary Jesus. “De afgelopen tijd groeit het aantal aanvragen, omdat er ook meer internationale studenten naar Nederland komen”, zegt hij. “Ongeveer zestig procent van onze bewoners is nu Nederlands, dat was in het verleden meer.”

image
De Broeders van Sint Jan begeleiden de jongeren die op Campus Aquino wonen. Foto: Jochem Oor - Impulsar strategy & design

Op Campus Aquino lopen bewoners van tien verschillende nationaliteiten rond. De Nederlandse studenten ervaren het samenwonen met studenten uit andere landen als een verrijking. “Iedere cultuur is anders en brengt nieuwe invloeden mee, waardoor je veel leert”, zegt Versteeg.

“Ondanks de verschillen zijn we een eenheid door ons geloof”, vult Cattani aan. “Het maakt niet uit waar je vandaan komt, want Jezus is de verbindende factor. Internationale studenten vinden hier ook echt een thuis in een vreemd land.”

Sloopnominatie

Dat thuis staat wel onder druk, want een aantal van de gebouwen waar Campus Aquino woningen huurt, staan op de nominatie om gesloopt te worden. Hoewel die sloop al tien jaar vooruit geschoven wordt, lijken de plannen nu concreter te worden, denkt broeder John Mary Jesus. “Daarom zijn we bezig met de overstap op eigen huizen om onze jongeren in onder te brengen. Ons doel is twaalf huizen voor drie tot vier bewoners per huis, dat is het maximale dat de huidige opzet van Campus Aquino aankan.”

Daarvoor moeten nog een stuk of zeven huizen gevonden worden. Cattani woont al in zo’n nieuw huis, terwijl Versteeg nog in een huis woont dat tegen de vlakte gaat. “Via giften van heel genereuze gelovigen verzamelen we middelen voor nieuwe huizen”, zegt broeder John Mary Jesus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mocht het niet op tijd lukken om voldoende huizen te kopen, dan zal de gemeenschap waarschijnlijk krimpen, vreest hij. “Dan zullen sommige young professionals waarschijnlijk op zoek moeten naar een eigen woonruimte. Zij hebben daartoe meer middelen dan de studenten.”

Kijk ook eens op de website van Campus Aquino. Daar is ook meer te vinden over de fondsenwerving voor de nieuwe woningen voor de studenten en young professionals.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.