fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Reportage: The Missionary School

Jessica Cheri 17 december 2019
image
"De groep is zo goed met elkaar dat je ook dingen durft te delen." (Foto: Matthijs Jansen)

The Missionary School, een jongerenproject van het bisdom Haarlem-Amsterdam, is dit jaar met twaalf deelnemers van start gegaan. KN Jong nam een kijkje bij een van de bijeenkomsten.

In een huiselijk zoldertje midden in het bos van het heiligdom van Onze Lieve-Vrouw Ter Nood in Heiloo vinden de bijeenkomsten van The Missionary School plaats. De dag begint vroeg: om 07:30 uur zitten de deelnemers al klaar in de kapel voor de aanbidding en het ochtendgebed.

The Missionary school is verdeeld over acht weekenden, verspreid over het jaar. Inmiddels zijn er drie weekenden achter de rug. “Het lijkt alsof we al vijf weekenden hebben gehad, je doet namelijk zo veel in het weekend. Je leert veel over het geloof en alle typologieën in de Bijbel”, vertelt deelnemer Emma (22).

Puur

Het thema van dit weekend is leiderschap. Om 09:15 begint de eerste sessie door coach Janny Budding. De sessie begint met een voorstelrondje van de twaalf deelnemers. Allemaal met verschillende achtergronden, waarvan iedereen een authentieke ervaring vertelt over het geloof en zijn of haar belangstelling voor The Missionary School.

De meeste jongeren vertellen enthousiast over hun motivatie voor The Missionary School. Die motivatie is in veel gevallen deels ontstaan door medeorganisator Matthijs Jansen. “Het is leuk, maar ze moeten het niet vanwege mij doen”, zegt hij daarover.

“Ik hoop dat dit hen dieper motiveert voor de Kerk”, vervolgt Jansen. “Maar als het enkel is omdat ik zo overtuigend ben, dan is het niet puur. Tot nu toe stralen de jongeren uit dat het wel puur is. Er is hoop, er is liefde, er is een toekomst. Wij hopen dat de jongeren dat leren met The Missionary School.”

“Ik hoop dat The Missionary school de deelnemers helpt het geloof toe te passen in hun dagelijks leven.”
- Matthijs Jansen

Leiderschap

Na de koffiepauze wordt het onderwerp leiderschap breder aangepakt. Waarom leider worden in de Kerk? Leiderschap in de Kerk kan niet alleen liggen bij de priesters, bisschoppen of diakens, volgens medeorganisator kapelaan Johannes van Voorst tot Voorst.

“Er ligt in de Kerk een autoriteit bij de priesters en de bisschoppen, omdat die door Christus gegeven is”, vertelt hij. “De autoriteit van de waarheid verkondigen, van het vieren van het sacrament. Maar dat betekent niet dat alle andere mensen alleen maar ontvanger en volgeling moeten zijn.”

Leiderschap is voor de jongeren een belangrijk onderwerp. “Met leiderschap kan je je karakter laten zien, en daarmee kan je laten zien waar je voor staat. Met wat je leert, kun je mensen die nauwelijks bij de Kerk betrokken zijn, toch betrekken”, vertelt deelnemer Ramy (20).

Vriendengevoel

Om 12:00 uur wordt het angelus gebeden, gevold door de Heilige Mis in een klein kapelletje in het bos. Daarna krijgen de deelnemers een warme lunch; aan tafel hangt een gezellige sfeer. De deelnemers vormen samen een grote vriendengroep. Emma vertelt: “De groep is zo goed met elkaar dat je ook dingen durft te delen. Ik krijg hier echt een vriendengevoel, en met sommigen wel een betere band, als broers en zussen.”

Los van het gevoel, blijft de naam wel The Missionary ‘School’. Voor de deelnemers voelt het echter niet als school. “Ik zou het niet als een school beschouwen, het voelt meer als een behoefte, omdat mensen bij elkaar komen om iets te leren. Dus je doet geen dingen waar je geen zin in hebt. Je hebt je uiteindelijk vrijwillig op gegeven”, legt Ramy uit.

Een sfeerimpressie van de dag.

Investering in jezelf

“Ik hoop dat The Missionary school de deelnemers helpt het geloof toe te passen in hun dagelijks leven”, zegt Matthijs Jansen. “De dingen die we nu doen en de startup die we ontwikkelen hebben onder andere als doel dat zij als authentiek katholiek aanwezig zijn in de maatschappij.” Het plan is om in september 2020 een nieuwe training van acht weekenden te beginnen.

De deelnemers zien het als een investering in zichzelf: “The Missionary School gaat over missionair zijn”, zegt Ramy. “Dat was ik hiervoor niet. Dat leer ik nu stap voor stap.”

“Soms heb ik moeite met mijn geloof toe te passen in het dagelijks leven”, vertelt Emma. “Maar als mensen vragen stellen over mijn geloof, ben ik heel open. The Missionary School leert me meer te vertellen over het geloof en waarom ik geloof.”