<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

‘Een kickstart voor je geloof’: jongeren op Ameland voor WJD@Home

Art de Ruiter 3 februari 2023
image
Een grote groep jongeren was vorig weekend op Ameland voor de WJD@Home. Foto: Ramon Mangold

Op Ameland werd afgelopen weekend de WJD@Home georganiseerd. Zeventig katholieke jongeren waren bijeen voor drie dagen vol geloofsverdieping.

WJD@Home werd voor het eerst georganiseerd in 2019, toen vele jongeren niet naar de Wereldjongerendagen in Panama konden. Sindsdien wordt het evenement elk jaar gehouden om jonge katholieken te verbinden met elkaar.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De zaterdag werd gestart met een Eucharistieviering met bisschop Rob Mutsaerts als hoofdcelebrant. Naast Mutsaerts waren ook de bisschoppen Hans van den Hende en Ron van den Hout aanwezig tijdens het weekend. Van den Hende preekte over het thema van de aankomende WJD in Lissabon, dat gaat over Maria die met spoed reisde.

Heilig worden

“In beweging komen, dat doen we voor van alles”, zei hij volgens bisdomrotterdam.nl. “Als het thema dan dit weekend is dat je net als Maria in beweging mag komen, wil dat niet zeggen dat het om elke beweging gaat die je maakt.”

De bisschop benadrukte dat het draait om heilig worden. “Wat is heiligheid dan wel? Ons geheel in liefde met God verenigen en Hem toestaan zijn leven in ons te leven. Dat betekent heilig zijn. En dan zullen we onze ware bestemming vinden, zoals God die voor ons heeft bedoeld.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

In deelgroepen werd er catechese gevolgd in een school achter de sint-Clemenskerk . Ook was er tijd voor ontspanning.

Avond van barmhartigheid

Aan het einde van de zaterdag werd een avond van barmhartigheid gehouden, een avond met aanbidding en biechtgelegenheid. Dit was voor veel jongeren het hoogtepunt van het weekend. Zo ook voor Elise Janssen. Zij vond het “een heel mooie intense avond waar je echt kwetsbaar mocht zijn”.

“Voor mezelf draagt het weekend veel bij”, vertelt ze. “Het is een kickstart voor je geloof, je hoort elkaars verhalen en je bent niet de enige jongere van je parochie, maar een van de vele jongeren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sarah Mijhad, jongerenwerkster van het aartsbisdom Utrecht, blikt met blijdschap terug op de avond van barmhartigheid. “Alle priesters hadden biechtstoelen waar je kon praten, je kon met de zusters praten, er was muziek. Het was een mooie avond voor gebed en bezinning.”

Voor het eerst gebiecht

Volgens de jongerenwerkster had de avond ook zeker impact op de aanwezige jongeren. “Ik hoorde dat sommigen van hen voor het eerst hadden gebiecht.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.