<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

‘Geen angst om ons geloof te beleven’: een bemoedigende WJD voor Vlaamse jongeren

Luuk van den Einden 4 augustus 2023
image
De vijfhonderd Vlaamse jongeren op de WJD krijgen een uitgebreid catecheseprogramma voorgeschoteld. Op vrijdag bespraken ze barmhartigheid. Foto: KN - Luuk van den Einden

Met een divers en uitgebreid programma komen de Vlaamse pelgrims op de Wereldjongerendagen in aanraking met dingen waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. “De diepe vreugde van iedereen hier vind ik heel inspirerend om te ervaren.”

Alsof wonen in een land waar Nederlands, Frans en Duits gesproken wordt nog niet genoeg is, leren de Vlaamse pelgrims er tijdens het catecheseprogramma van de WJD nog drie talen bij: die van de handen, die van het hoofd en de taal van het hart. Op die manier komen de vijfhonderd Vlaamse jongeren die deelnemen aan de WJD in aanraking met de catecheseonderwerpen die paus Franciscus uitgekozen heeft.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het IJD, de kerkelijke dienst voor het Vlaamse jongerenpastoraal, heeft duidelijk werk gemaakt van de catecheseochtenden. Ieder onderwerp wordt geïntroduceerd door een videoboodschap van een bekend persoon. Woensdag vertelde de beroemde Britse chimpanseeonderzoekster Jane Goodall de Vlaamse jongeren iets over integrale ecologie. Het thema sociale vriendschap werd gisteren ingeleid door Annelies Verlinden, de minister van Binnenlandse Zaken in België.

Vergeving

Op de laatste catecheseochtend, die om barmhartigheid draait, is het de beurt aan de Belgische ex-profbasketballer Sébastien Bellin. In 2016 raakte hij deels verlamd bij de terroristische aanslagen op de luchthaven van Zaventem. Bellin deelt daarbij iets over hoe hij er toch in slaagde de aanslagplegers te vergeven.

image
Barmhartigheid in de praktijk: twee jongens helpen een meisje met een geblesseerd been naar haar zitplek. Foto: KN - Luuk van den Einden

“Vergeving is heel bijzonder voor mij. Dat was namelijk de laatste stap in mijn herstelproces”, legt hij uit. “Ik ben geen slachtoffer, maar een overlever: het verschil is dat een overlever zijn uitdaging overwint. Vergeving is daarbij de finale stap.”

Zelf aan de slag

Na een panelgesprek tussen een aantal jongeren en priesters, kunnen de jongeren zelf met de thema’s vergeving en barmhartigheid aan de slag. De opdracht, die via Whatsapp verspreid wordt, houdt onder meer in dat ze nadenken over wat hen tegenhoudt om “vol liefde en vreugde op weg te gaan”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ondertussen verspreiden zich buiten de meereizende priesters. Jongeren die dat willen, kunnen bij hen te biecht gaan. Een gelegenheid waar volop gebruik van wordt gemaakt, zo getuigt de lange rij die zich binnen no time vormt. Dat nadenken over je eigen kwetsbaarheden en fouten en spreken over barmhartigheid en vergeving de jongeren echt raakt, mag duidelijk zijn: verschillenden komen geëmotioneerd weer terug.

Scott Reniers (21) uit Pelt is voor het eerst mee op WJD. Voor Stacey Osei (21) uit Antwerpen is het de tweede keer. Ze vertellen over hun ervaringen tot nu toe. Patrick Hoogmartens, de bisschop van Hasselt, deelt de indrukken die hij op zijn tiende WJD met de jongeren heeft opgedaan:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.