<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

‘Gezellig en inhoudelijk verdiepend’: Zoeken naar geluk op een hoopvolle WJD@Home

Francesco Paloni 29 januari 2024
image
De WJD@Home bracht zo’n 85 jongeren naar Ameland voor een weekend vol ontmoeting en geloofsverdieping. Foto's: katholiekleven.nl

Zo’n 85 deelnemers hebben afgelopen weekend deelgenomen aan de WJD@Home. Het jongerenevenement vindt jaarlijks op Ameland plaats en is bedoeld om jonge katholieken met elkaar te verbinden. “Het horen van elkaars ervaringen is een aanmoediging om door te gaan.”

Elise Janssen (21) deed voor de derde keer mee aan het evenement, dat ook wel wordt omschreven als een ‘mini-Wereldjongerendag’. Ze is actief binnen de parochie van het Friese Bolsward.

Vragen van jongeren

Janssen ervaarde het als “heel gezellig en inhoudelijk verdiepend. Je voelt je gesterkt in je geloof, aangezien je eens niet de enige jongere bent. Het horen van elkaars ervaringen is een aanmoediging om door te gaan.”

Voor Janssen was de avond van barmhartigheid, waarbij deelnemers konden biechten, een van de mooiste momenten. Maar ook de ‘college tour’ is haar bijgebleven. Daarbij beantwoordde hulpbisschop Rob Mutsaerts van ’s-Hertogenbosch vragen die door de jongeren waren verzameld.

Zoektocht naar geluk

Vragen als ‘wat moet je doen als je bang bent voor de biecht?’ of ‘hoe kan je jongeren betrekken bij de Kerk?’ passeerden de revue, aldus Janssen. “Je merkt toch dat er heel veel vragen leven bij jongeren.”

Tijdens het vraaggesprek ging bisschop Mutsaerts in op de zoektocht naar geluk. “Zoek niet je eigen geluk, want je zoekt je een ongeluk. Draag bij aan het geluk van anderen en dan komt het geluk. Geluk is geen doel op zich, het is een bijproduct.”

Mooie gesprekken

Een ander waardevol moment was voor Janssen de wandeling door de natuur, waarbij de groep van de locatie naar een kerk liep. “Dat ware hele mooie gesprekken onderling, zo onverwachts.”

Naast Mutsaerts woonden drie andere bisschoppen het evenement bij: bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam en bisschop Ron van den Hout, in wiens bisdom Groningen-Leeuwarden de WJD@Home plaatsvond.

Fotogalerij: druk op het pijltje voor de volgende foto.

De hoop verliezen

Tijdens het jongerenevenement werd ingegaan op het thema ‘Pelgrims van hoop’. Dat is het thema dat door paus Franciscus is gekozen voor het Heilig Jaar in 2025, dat eind dit jaar met Kerstmis begint. Bisschop Hendriks verzorgde een catechesesessie over het onderwerp. De bisschop van Haarlem-Amsterdam sprak onder meer over depressie onder jongeren.

“Pres­ta­tiedruk, machte­loze gevoelens en problemen thuis of op school kunnen maken dat je de hoop verliest en depressief wordt”, aldus de bisschop. “Misschien heeft de paus het thema ‘Pelgrims van hoop’ daarom wel voor het heilig Jaar 2025 uitgekozen.”

Positieve berichten

“Er zijn altijd redenen om de hoop te verliezen”, vervolgde Hendriks. “Veel hangt ervan af hoe je tegen een situatie aankijkt. Maar de moedeloze gevoelens vertellen je niet de hele waarheid. Laat je niet neerdrukken door je eigen zonden en de fouten die je maakt. Die hebben niet het laatste woord, maar wél Gods liefde en jouw vertrouwen op zijn liefde.”

Ook bisschop Van den Hout ging in op het hoopvolle thema. “Paus Franciscus roept in zijn WJD-boodschap op om positieve berichten te delen met anderen op sociale media, omdat het veel makkelijker is om negatieve berichten te plaatsen. Hoe kun je voor anderen een teken van hoop zijn?” spoorde hij de jongeren aan.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Jongeren verbinden

De WJD@Home werd eerder alleen georganiseerd in de jaren dat veel jongeren niet mee konden naar de Wereldjongerendagen zelf – vaak vanwege de afstand en de hoge kosten.

Sinds 2019 wordt het evenement echter elk jaar gehouden om jonge katholieken met elkaar te verbinden. Vaste onderdelen zijn catechesemomenten, eucharistievieringen, een avond van barmhartigheid en inhoudelijke en creatieve workshops.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.