<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Projectleider Jochem Oor: WJD 2023 begint ‘redelijk tastbaar’ te worden

Luuk van den Einden 27 oktober 2022
image
Jochem Oor, de Nederlandse projectleider van de aankomende Wereldjongerendagen (helemaal links) was vorige week ter voorbereiding in het Portugese Fatima, samen met projectleiders uit honderd verschillende landen. Foto: Jochem Oor

Projectleiders uit heel de wereld kwamen vorige week in Portugal bijeen om vooruit te blikken op de WJD van 2023. De Nederlandse projectleider Jochem Oor was er ook bij en zag al “een mooie WJD-sfeer” ontstaan.

Ruim driehonderd afgevaardigden uit honderd verschillende landen waren van 16 tot en met 20 oktober bijeen in de Portugese stad Fatima ter voorbereiding op de Wereldjongerendagen, die in augustus 2023 in de hoofdstad Lissabon zullen plaatsvinden. De internationale WJD-organisatie wilde projectleiders hiermee alvast voorbereiden op het evenement.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Namens Nederland was Jochem Oor aanwezig. Tijdens zijn bezoek aan Fatima heeft hij de nodige praktische informatie over de reis opgestoken. “Het was een sleutelmoment”, vertelt hij. “Je kunt nu echt verder met je lokale beleid, je kunt concrete plannen gaan maken en je medewerkers gaan instrueren.”

‘Kruisbestuiving’

Oor ontmoette in Fatima een paar honderd mensen die met dezelfde megaklus bezig zijn als hij: een WJD-reis organiseren en in goede banen leiden. Al op de tweede dag van de conferentie sloeg iedereen volop aan het netwerken: “Er werd veel gepraat, uitgewisseld hoe het in het eigen land ging, welke uitdagingen je hebt. Er vond veel kruisbestuiving plaats”, zegt Oor, die zag hoe er al “een mooie WJD-sfeer” ontstond.

Zelf stak hij ook de nodige dingen op van die ‘kruisbestuiving’. Zo zag hij bijvoorbeeld het verschil tussen de Nederlandse en de Vlaamse aanpak: in Nederland zijn de reizen per bisdom georganiseerd, terwijl Vlaamse jongeren zich kunnen aansluiten bij reizen die naar verschillende profielen vormgegeven zijn.

image
De WJD-terreinen in Lissabon beginnen langzaamaan vorm te krijgen. Binnen negen maanden worden de locaties klaargemaakt om meer dan een miljoen jongeren te kunnen ontvangen. Foto: Jochem Oor

Die uitwisseling is volgens Oor waardevol, en niet alleen voor de organisatie van WJD-reizen: “Je komt met elkaar tot nieuwe inzichten”, legt hij uit. “Niet alleen op praktisch vlak, maar ook over hoe je het geloof naar jongeren brengt in brede zin, ook na de Wereldjongerendagen.”

Alle afgevaardigden reisden één dag naar Lissabon zelf om de locaties voor volgend jaar vast te bekijken. Oor zag de stad langzaamaan in WJD-sferen komen; zo duikt het logo op steeds meer plekken op. “Dat is opwindend en behulpzaam, want je weet beter waar je straks aan toe bent”, zegt hij. “Het is allemaal redelijk tastbaar geworden.”

Verschillende uitdagingen

Ook zag hij grote verschillen in de uitdagingen die projectleiders uit verschillende landen voor hun kiezen krijgen. Op een bijeenkomst over reisdocumenten bleken bijvoorbeeld afgevaardigden van veel Afrikaanse landen vragen te hebben, omdat inwoners uit veel Afrikaanse landen niet zomaar een Portugees visum krijgen.

Volgens Oor was het “indrukwekkend” om te zien hoe projectleiders uit Afrika en uit landen waar geloofsvrijheid niet vanzelfsprekend is, bezig zijn om hun jongeren volgend jaar op de WJD te krijgen. “Ik hoop dat Nederlandse deelnemers daarvan kunnen leren wat het betekent om offers te brengen voor je geloof”, zegt hij.

Vernieuwingen

Tijdens de voorbereidingsweek is Oor te weten gekomen welke vernieuwingen de organisatie aan het klassieke WJD-recept heeft gegeven. “Zo is er het verzoek om de catechesesessies met de bisschoppen meer synodaal te maken, dus jongeren er een rol in te geven”, zegt hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hoe de Nederlanders dat precies gaan doen – meerdere Nederlandse bisschoppen zijn van plan om mee te reizen – weet hij nog niet, “maar het is dus de bedoeling dat jongeren niet alleen luisteren, maar meedoen en zich kunnen uitspreken.”

Ook wil de organisatie de Wereldjongerendagen klimaatbewuster vormgeven, om meer verantwoord om te gaan met de ecologische voetafdruk van het enorme evenement. Zo moeten centrale watertappunten het massale gebruik van plastic flesjes terugdringen en vervangen QR-codes de papieren bonnen voor lunchpakketten.

‘Groen licht’

Over negen maanden gaan de Wereldjongerendagen echt van start. In aanloop daarnaartoe ziet Oor nog wel enkele uitdagingen. De reiskosten zijn voor hem een belangrijk aandachtspunt. Hoewel een reis naar de editie van 2023 in prijs vergelijkbaar is met eerdere edities, zijn de kosten daaromheen door de economische omstandigheden wel sterk gestegen. “Ik wil nadenken hoe dat verlicht kan worden, want dat zou voor een aantal jongeren groen licht betekenen”, legt hij uit.

https://www.kn.nl/donaties/

Daarnaast wil hij kijken hoe er qua geloofsverdieping in Nederland voortgegaan kan worden op de weg die deelnemende jongeren tijdens de WJD inslaan: “We willen een soort follow-upscenario bedenken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.