fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

WJD-organisatie verwacht 600.000 jongeren, maar zit nog te springen om vrijwilligers

Luuk van den Einden 21 juni 2023
image
Beeld van de vorige WJD-editie in Panama. Voor de aankomende Wereldjongerendagen heeft de organisatie 600.000 aanmeldingen ontvangen. Foto: CNS - Paul Haring

De organisatie van de Wereldjongerendagen in Lissabon verwacht zo’n 600.000 jongeren van over de hele wereld te verwelkomen in augustus. Daaronder zijn ook 1000 Nederlandse WJD-gangers.

Op 31 mei sloot de aanmeldperiode voor jongeren die naar de Wereldjongerendagen in de Portugese hoofdstad Lissabon willen. Inmiddels heeft de organisatie wat cijfers over het aantal aanmeldingen gepubliceerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In totaal hebben 600.000 jongeren zich als pelgrim geregistreerd. Daarmee scoort de editie van 2023 redelijk gemiddeld qua aanmeldingen: op enkele uitschieters naar boven (zoals Rome in 2000 met ruim twee miljoen aanwezigen) en naar beneden (bijvoorbeeld Sydney in 2008, waar ‘maar’ 250.000 buitenlandse jongeren zich voor hadden aangemeld) trekken de meeste WJD-edities ongeveer zulke bezoekcijfers.

Duizend Nederlanders

De meeste WJD-gangers voor de editie in Lissabon komen niet uit Portugal, maar uit Spanje: bijna 40.000 jonge Spanjaarden zullen de Wereldjongerendagen in hun buurland bezoeken. De Portugezen zelf staan op de derde plek, na de Italiaanse jongeren. Ook uit Frankrijk en Polen komen grote hoeveelheden pelgrims.

Uit Nederland zullen bijna duizend jongeren deelnemen, liet de organisatie van het Nederlandse programma onlangs weten. De Nederlandse pelgrims zijn verdeeld over verschillende reizen: zo zijn er een aantal bisdomsreizen en hebben ook gemeenschappen als Emmanuel en Chemin Neuf een reisprogramma samengesteld. Ook zijn er jongeren die op eigen houtje naar de WJD reizen.

Vrijwilligers

Om iedere WJD-editie in goede banen te leiden, zijn ook duizenden vrijwilligers nodig. In maart gaf Margarida Manaia, verantwoordelijke voor de coördinatie van de vrijwilligers, aan dat ze op 30.000 aanmeldingen hoopte.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat aantal is echter niet gehaald. Bij het sluiten van de aanmeldperiode voor vrijwilligers afgelopen zondag is de teller iets boven de 20.000 blijven steken, laat de organisatie weten.