fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

WJD-organisator keert ‘gevuld met vreugde’ terug van bezoek aan Oekraïense thuisblijvers

Luuk van den Einden 21 juli 2023
image
Een jonge Oekraïense vrouw bij een Mariaheiligdom eerder dit jaar. Américo Aguiar, de voorzitter van de WJD-organisatie, was deze week in Oekraïne om jongeren die niet naar de Wereldjongerendagen kunnen een hart onder de riem te steken. Foto: OSV News - Gina Christian

De Portugese hulpbisschop en WJD-organisator Américo Aguiar is naar Oekraïne gereisd om jongeren die niet naar de Wereldjongerendagen kunnen een hart onder de riem te steken. Zelf werd hij ook bemoedigd: “Hun moed en vreugde werken aanstekelijk.”

Américo Aguiar, die op 30 september kardinaal zal worden, is naast hulpbisschop van Lissabon ook voorzitter van de organisatie van de Wereldjongerendagen. In die hoedanigheid reisde hij begin deze week naar Oekraïne, om de steun van paus Franciscus over te brengen aan jongeren die vanwege de oorlog niet naar de WJD kunnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aguiar bracht bezoeken aan Irpin en het zwaar bevochten Boetsja, waar hij jongeren ontmoette die op pelgrimage waren naar de Mariabedevaartsoorden Zarvanytsia en Berdychiv.

‘Diep geroerd’

Die ontmoetingen hebben Aguiar “diep geroerd”, laat hij aan Vatican News weten. De hulpbisschop noemt zichzelf een getuige van “de moed van deze jongeren, van hun onwankelbare geloof en van hun vastberaden hoop”.

Aguiar werd tijdens zijn bezoek “gevuld met vreugde” toen hij “de aanwezigheid van Christus” zag “in de levens, het lijden en de moeilijkheden van de Oekraïners”. “Het is van het grootste belang om tegenover de mensheid te getuigen van de levende Heer”, zegt hij, “omdat wreedheid, leugens en oorlog dreigen als we God uit ons hart bannen.”

‘Aanstekelijk’

Zijn ontmoeting met de Oekraïense jongeren noemt hij “een bijzondere en vreugdevolle ervaring” tegenover Vatican News. “Hun moed en vreugde werken aanstekelijk”, zegt hij. “Ze voelen zich geroepen om actief mee te werken aan het streven naar vrede in Oekraïne.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op de Wereldjongerendagen zal ook aandacht zijn voor de zorgen van jonge Oekraïners die met de oorlog te maken hebben, laat de hulpbisschop weten. “Het doel is om meer pijn en ongemak te voorkomen. We hopen dat tijd en gebed uiteindelijk vrede kunnen brengen.”

Aguiar bidt zelf ook voor vrede. Daarnaast is de aanwezigheid van jonge Oekraïners en jongeren uit andere oorlogslanden volgens hem een essentieel onderdeel van de Wereldjongerendagen.