fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

‘Wow, we zijn met duizenden’: Nederlandse jongeren proeven van de wereldkerk

Luuk van den Einden 2 augustus 2023
image
Sophie Boldewijn (26) en Alexander van Schöll (22) zien op de WJD een kant van de Kerk die ze in Nederland weinig tegenkomen. Foto: KN - Luuk van den Einden

De eerste indrukken die Nederlandse jongeren op de WJD opdoen zijn over het algemeen goed. De ontmoeting met jonge gelovigen uit eigen land en uit het buitenland worden gewaardeerd: “Je kunt het met elkaar over alles hebben, want je deelt het geloof.”

De hele dag optrekken met honderden katholieke geloofsgenoten uit eigen land en daarbovenop nog eens omringd zijn door duizenden jonge katholieken uit andere landen – de Nederlandse pelgrims worden op de WJD even ondergedompeld in een wereld die ver van hun dagelijkse realiteit staat.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Nederlandse jongeren volgen op de WJD zowel het internationale programma, met onder meer de openingsviering en de avondwake aanstaande zaterdag, als een eigen programma. Daarbij ligt de nadruk op catechese over de thema’s van deze Wereldjongerendagen, maar ook op gezelligheid en het aanhalen van de onderlinge banden.

De 26-jarige Sophie Boldewijn uit Staphorst heeft al eens een editie van de Wereldjongerendagen meegemaakt, wat haar zo goed beviel dat ze er in Lissabon weer bij is. Alexander van Schöll (22 jaar) uit Hoogvliet gaat juist voor het eerst mee. Ze vertellen over hoe het is om WJD’er te zijn en wat dat doet met hun geloofsleven: