fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Katholieke hulporganisatie: regering El Salvador voert ‘kruistocht’ tegen eigen burgers

KNA 14 januari 2022
image
Demonstranten tegen het regime van president Nayib Bukele in El Salvador, september 2021. Foto: CNS photo - Victor Pena, Reuters

De Duitse katholieke ontwikkelingsorganisatie voor Latijns-Amerika, Misereor, heeft vrijdag gewaarschuwd voor autoritaire tendensen in de Midden-Amerikaanse staat El Salvador.

“De regering voert een regelrechte kruistocht tegen de burgerbevolking”, aldus Benjamin Schwab, Misereor-deskundige voor El Salvador, in een interview met de Duitse persdienst KNA.

Persvrijheid onder druk

Schwab toont zich ook bezorgd over de manier waarop onafhankelijke media die kritisch over de regering berichten, massaal in hun werk worden belemmerd. “Iedereen die probeert te pleiten voor gerechtigheid, het milieu of mensenrechten heeft het steeds moeilijker”, zegt hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Schwab merkt ook op dat de partners van Misereor in El Salvador zich grote zorgen maken. “Intimidatie is aan de orde van de dag”, zegt hij. De regering zou onder meer spionagesoftware gebruiken om smartphones van burgers af te luisteren.

Nasleep van de burgeroorlog

El Salvador is de kleinste staat in Midden-Amerika. Op 16 januari is het 30 jaar geleden dat er een einde kwam aan de burgeroorlog in het land. Maar de gevolgen van het conflict zijn tot op de dag van vandaag voelbaar.