fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Medische ethiek

19-jarige ‘S.T.’ wil leven, maar de rechter wil dat ze haar strijd opgeeft

Simon Caldwell - OSV News 12 september 2023
image
Het Anscombe Bioethics Centre bekritiseert een Engelse rechtbank vanwege de uitspraak van eind augustus waarin een 19-jarige vrouw het recht wordt ontzegd om zich te verzetten tegen de beslissing van haar artsen om haar behandeling te stoppen. Foto ter illustratie. Foto: OSV News - Callaghan O'Hare, Reuters

Artsen in Engeland hebben de hoop op verbetering opgegeven en willen een ernstig zieke vrouw palliatieve zorg aanbieden. De 19-jarige studente weigert dat en hoopt dat een experimentele behandeling voor haar energiestofwisselingsziekte licht herstel biedt. Ze ging naar de rechter, maar die geeft de artsen gelijk.

Het Anscombe Bioethics Centre, een katholiek bio-ethiekinstituut in Oxford, noemt de uitspraak van de rechter in een verklaring van “een dodelijke vorm van vrijheidsbeperking”.

Enkele dagen

De jonge vrouw, die alleen bekend is als ‘S.T.’, lijdt aan een progressieve mitochondriale ziekte en is volledig afhankelijk van een beademingsapparaat, sondevoeding en een kunstnier. Vorig jaar kreeg ze door een coronabesmetting een ademstilstand. Sindsdien ligt ze op de intensive care van een Engels ziekenhuis.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De artsen in het ziekenhuis willen haar overbrengen naar een afdeling voor palliatieve zorg, waar de vrouw in slaap gebracht zal worden en geen nierdialyse meer zal krijgen. Dit betekent dat ze binnen enkele dagen zal sterven.

‘Ik wil sterven terwijl ik probeer te leven’

De patiënte heeft haar advocaten opgedragen zich tegen het plan te verzetten en aan te dringen op toestemming om naar de Verenigde Staten of Canada te gaan. Daar wil ze deelnemen aan klinische onderzoeken voor experimentele ‘nucleoside-bypasstherapie’, een behandeling die haar mogelijk een grotere overlevingskans zou kunnen opleveren.

Ze zei tegen een psychiater die haar onderzocht: “Dit is mijn wens. Ik wil sterven terwijl ik probeer te leven. We moeten alles proberen,” aldus OSV News.

Aangetaste hersenen

Toch oordeelde de rechter in een schriftelijke uitspraak eind augustus dat de jonge vrouw niet in staat was om een goede beslissing te nemen. Ze gelooft namelijk de informatie van haar artsen niet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op basis van bewijsmateriaal was de rechter tot de conclusie gekomen dat de geest of hersenen van S.T. waren aangetast of verstoord door haar ziekte, zo schreef hij. Hierdoor had ST niet het vermogen om “de medische realiteit van haar standpunt te aanvaarden, of om de mogelijkheid te overwegen dat haar artsen haar nauwkeurige informatie geven”.

De rechtbank zal binnenkort de aanvraag in overweging nemen om S.T. in palliatieve zorg te plaatsen. S.T. wordt daarbij vertegenwoordigd door een door de staat aangestelde advocaat, in plaats van door haar eigen advocaten.

Paternalisme

Anscombe Bioethics Centre uitte in een verklaring kritiek op de rechtbank omdat deze een “alert en bewuste” tiener het wettelijke recht ontzegt om te strijden tegen een maatregel die tegen haar wil het einde van haar leven betekent. Niet alleen is haar het recht ontzegt om gehoord te worden, maar ook “het recht om te procederen tegen de beslissing om haar stem weg te nemen”.

“Beslissingen nemen voor mensen terwijl ze dat ook voor zichzelf konden doen, is paternalisme. Het is volwassenen behandelen alsof het kinderen zijn”, aldus de verklaring.

https://www.kn.nl/donaties/

Geen van de artsen die met S.T. in aanraking kwamen of haar behandelden, beweerde dat haar toestand haar hersenen had aangetast, besluit het instituut.