<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Medische ethiek

50.000 mensen bij Poolse Mars voor het Leven in nasleep van mogelijke abortuswetversoepeling

Francesco Paloni 16 april 2024
image
Circa 50.000 mensen liepen zondag mee met de Mars voor het Leven in Warschau. De Poolse bisschoppen kondigden op dezelfde dag een Dag van gebed af. Foto: OSV - Pawel Kula, Nationale Mars voor het Leven

In de Poolse hoofdstad Warschau hebben circa 50.000 mensen deelgenomen aan de jaarlijkse Mars voor het Leven. Het evenement vond op zondag plaats, twee dagen nadat het Poolse parlement een eerste stap zette richting versoepeling van de abortuswetgeving.

Aansluitend aan het pro-life evenement vroegen de Poolse bisschoppen alle parochies van het land om tijdens de Mis te bidden voor het ongeboren leven.

Onaantastbaar recht

Aartsbisschop Tadeusz Wojda benadrukte aan het begin van de Mars dat het leven, als geschenk van God, een onaantastbaar recht vormt voor iedere mens.

“Respect voor het leven, wat een van de belangrijkste waardes is, is een van de belangrijkste taken van iedere mens”, aldus Wojda, die tevens voorzitter is van de Poolse bisschoppen.

Stap richting versoepeling

Twee dagen voor de Mars zette het Poolse parlement een eerste stap richting versoepeling van de abortuswetgeving in het land. De regering van premier Donald Tusk heeft vier wetsvoorstellen doorgestuurd naar een parlementaire commissie die zich daarover zal buigen.

Een van de voorstellen bepleit het mogelijk maken van abortus tot twaalf weken zwangerschap. Een ander plan moet abortus mogelijk maken wanneer er afwijkingen bij de baby zijn geconstateerd.

Verkiezingsbelofte Tusk

De verruiming van de Poolse abortuswet was een verkiezingsbelofte van premier Donald Tusk, die in december aantrad. Weliswaar won de vorige regerende partij, de conservatief-rechtse PiS-partij, maar die slaagde er niet in een coalitie te vormen.

Of de wetsvoorstellen het zullen halen is maar de vraag. Naar verwachting zal de Poolse president Andrzej Duda zijn veto uitspreken tegen de aanpassingen. De katholieke Duda is lid geweest van PiS, en staat bekend als pro-life.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Huidige wetgeving

In Polen is abortus sinds 2021 alleen toegestaan als de vrouw in levensgevaar verkeert, of als zij zwanger is als gevolg van verkrachting of incest.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.