<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

10.000 vluchtelingen zoeken heil in kathedraal

KN Redactie 22 augustus 2017
image
Vluchtelingen in Zuid Soedan. (Foto: AP)

Meer dan tienduizend vluchtelingen hebben hun heil gezocht in de kathedraal van Wau, de tweede stad van Zuid-Soedan.

De naar de Moeder Gods vernoemde kathedraal is net als de meeste andere kerken volgepakt met vluchtelingen die tot vlak naast het altaar slapen. Rondom het grootste katholieke kerkgebouw van Zuid-Soedan hebben nog eens duizenden anderen provisorische onderkomens gebouwd. Sommigen zitten er al een jaar.

Hoop

De hoop dat de strijdende partijen hen uit vrees voor God zullen sparen is een laatste strohalm.
Menigeen is getraumatiseerd door moord, verkrachting en plundering.
Het aan de andere kant van de stad gelegen VN-vluchtelingenkamp zit met 40.000 mensen overvol.

Oorlogsmisdaden

Sinds 2013 wordt Zuid-Soedan geteisterd door een bloedige burgeroorlog tussen de troepen van president Salva Kiir en die van zijn voormalige rechterhand, Riek Machar. Beide partijen maken zich op grote schaal schuldig aan ernstige oorlogsmisdaden.
Aanvankelijk bleef Wau gespaard voor het oorlogsgeweld, maar is een aantal keren toneel geweest van gevechten. In juni kwamen daarbij rond 400 mensen om het leven.

Gebrek aan voedsel

Internationale hulporganisaties hebben rond de kathedraal enkele waterpompen en latrines geïnstalleerd, ook zijn er enkele klaslokalen, kliniekjes en zelfs winkeltjes. Aan zeep en dekens is geen gebrek, maar wel aan voedsel.

Spanning loopt op

Sinds in april drie medewerkers van de VN-voedselorganisatie WFP werden gedood is de voedselvoorziening uiterst karig. Dat drijft de spanning dusdanig op dat de situatie voor WFP-medewerkers riskant wordt, aldus een aan de kathedraal verbonden priester. “De mensen zijn hongerig en voelen zich onveilig.””
Er is slechts één agent ter bescherming. De oorlog is nog geen dertig kilometer verderop.
De streek is vruchtbaar, maar door oorlog en plundering komt er van zaaien en oogsten niets terecht. (KN/IRIN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.