<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aantal euthanasiemeldingen voor het eerst gedaald

KN Redactie 16 oktober 2018
image
(Foto: iStock)

Het aantal meldingen van euthanasiegevallen is gedaald: in de eerste negen maanden van 2018 is een daling van negen procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017 te zien. Het is voor het eerst sinds 2003 dat het aantal euthanasiemeldingen daalt, meldt Trouw.

In de eerste negen maanden van 2018 werden bijna 4600 gevallen van euthanasie gemeld; dat is negen procent minder dan in dezelfde periode in 2017. Sinds 2003 is het aantal euthanasiegevallen onveranderlijk gestegen. 2018 is het eerste jaar waarin een daling zichtbaar is. “Om te spreken van een trendbreuk zijn echter de cijfers van 2019 nodig”, zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, in Trouw.

Griep

De oorzaak van de daling is onduidelijk. De griepgolf van begin dit jaar kan meespelen: patiënten die mogelijk in aanmerking kwamen voor euthanasie, kunnen aan de griep zijn overleden. In de eerste drie maanden van 2018 stierven mede door de griepepidemie ruim drieduizend mensen meer dan in het eerste kwartaal van 2017.

Strafrechtelijk vooronderzoek

Een andere mogelijke oorzaak is het strafrechtelijk vooronderzoek dat het OM doet naar vijf euthanasiegevallen die de toetsingscommissies als ‘onzorgvuldig’ bestempelden. Dat kan leiden tot vervolging van de betrokken artsen; sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 is dat nog nooit gebeurd. Wellicht schrikt dat onderzoek artsen af.

“We horen van onze leden dat artsen kopschuw worden, en krijgen die signalen ook van artsen”, zegt bestuurslid Dick Bosscher van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. “Ik heb er weinig begrip voor dat het OM zestien jaar lang alles prima vindt en nu ineens spierballen toont.” Of dat de daling in het aantal euthanasiegevallen veroorzaakt, durft hij echter niet te zeggen.

Kohnstamm denkt in ieder geval dat dat niet de oorzaak is. “Dat zou betekenen dat artsen patiënten die ondraaglijk lijden nu niet tegemoet komen. Zo ken ik artsen niet.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.