fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop Barcelona bezoekt slachtoffers aanslag

KN Redactie 19 augustus 2017
image
Inwoners van Barcelona herdenken de slachtoffers van de aanslag. (Foto: AP)

De aartsbisschop van Barcelona, kardinaal Juan Jose Omella, heeft gewonden van de terreuraanslag van donderdag in een ziekenhuis bezocht.

Het aartsbisdom Barcelona meldde vrijdag via Twitter dat de kardinaal een retraite had afgebroken om de mensen in zijn bisdom “in deze momenten van pijn” bij te staan. In het Hospital del Mar stelde de kardinaal zich op de hoogte van de gezondheidstoestand van verschillende gewonden. Ook bedankte hij het ziekenhuispersoneel voor zijn inzet.

Schokkend

“Ik heb met de vader van een gezin gesproken, die mij contacteerde”, zei Omella na het bezoek. “Hij was aan het werk toen hij plotseling naar het ziekenhuis geroepen werd. Daar vond hij zijn vrouw op de operatieafdeling en zijn arme jongen aangesloten op apparaten op de eerste hulp.”

Het was schokkend om te zien hoe een leven binnen enkele minuten verwoest kan worden “door enkele terroristen van wie men niet weet wat er in hun hoofden omgaat”.

‘Geen religieus idee rechtvaardigt daad van geweld’

De voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Ricardo Blazquez, veroordeelde de terreurdaden in Barcelona en in de kustplaats Cambrils. “Geen enkel religieus idee rechtvaardigt een daad van geweld”, zei hij volgens Spaanse media.

Hij vroeg erom moslims niet als groep te criminaliseren. Deze vorm van terrorisme “kan men niet met de islam gelijkstellen”, aldus de kardinaal.

De Vaticaanse persdienst liet donderdag weten dat paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de aanslag.

Barcelona en Cambrils

Donderdag reed een bestelwagen in op de mensenmassa op de Ramblas, de wandelzone in Barcelona. Daarbij kwamen volgens officiële cijfers ten minste dertien mensen om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond, van wie een aantal zwaar. Islamitische Staat eiste de aanslag op.

Later op donderdavond vond ook in Cambrils, honderd kilometer van Barcelona, een aanslag plaats. Vijf mannen reden in op uitgaanspubliek en staken daarna met messen om zich heen. Een van de slachtoffers overleed aan haar verwondingen.

Aanslagpleger dood?

De politie schoot de vijf mannen in Cambrils dood. Een van hen zou de aanslagpleger van Barcelona zijn geweest, maar de politie heeft dit volgens de NOS nog niet bevestigd. (KNA/NOS)