fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Aartsbisschop Erbil: geen 300.000 christenen meer in Irak

KN Redactie 30 maart 2016
image
Mgr. Bashar Warda met enkele van zijn gelovigen in Erbil. (Foto: Kerk in Nood België)

Sinds de VS in 2003 Irak binnenvielen, is het aantal christenen in het land dramatisch afgenomen.

Voorheen werd geschat dat er tot wel 1,4 miljoen christenen in Irak leefden, nu zijn dat er niet eens meer 300.000. Dat zei de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop van Erbil, Bashar Warda, dinsdag tegen Kathpress.

VS: genocide IS

Honderdduizenden christenen zijn gevlucht voor terreurgroep Islamitische Staat. IS nam in 2014 de stad Mosoel en de omliggende vlakte van Ninive in, waar veel christenen woonden.

De Verenigde Staten beschuldigen IS van genocide op christenen en andere minderheden in Syrië en Irak.

Militaire successen tegen IS niet genoeg

Mgr. Warda toonde weliswaar vertrouwen dat het in 2016 zal lukken de door IS bezette gebieden te bevrijden, maar voegde toe dat militaire successen niet genoeg zijn om de veiligheid van de christenen te garanderen.

Bevrijding van de gebieden verandert nog lang niet de negatieve instelling van de islamitische meerderheid ten opzichte van religieuze minderheden, aldus de aartsbisschop.

Vertrouwen verloren

Voor een terugkeer van de christenen zijn massieve veiligheidsmaatregelen nodig, zo zei hij. De christelijke vluchtelingen hebben volgens hem het vertrouwen in hun islamitische buren al lang verloren.

Op de vlucht voor IS

KN sprak eerder met mgr. Warda, toen deze op bezoek was bij Kerk in Nood in Leuven. Hij vangt in zijn in het Koerdische gebied gelegen aartsbisdom tienduizend christelijke gezinnen op die voor IS op de vlucht sloegen.

‘Koerdistan is vluchtheuvel’

Zij vluchtten uit Mosoel en de vlakte van Ninive. “Vrijwel alle christenen zijn daar nu weg, na er meer dan 1700 jaar gewoond te hebben”, aldus mgr. Warda tegen Katholiek Nieuwsblad.

“Koerdistan is sinds 2004 een vluchtheuvel voor christenen en veel christelijke gezinnen vestigen zich er voorgoed.”