“De gevoeligheid van paus Franciscus voor sociale thema’s is anders dan die van ons in Europa.”
Dat vindt kardinaal Dominik Duka van Praag, die eerder al de Kerk waarschuwde “niet naïef” te zijn in de vluchtelingencrisis. “Paus Franciscus is populair en er zijn verschillende bronnen van zijn populariteit. Ook komt hij van Zuid-Amerika waar de kloof tussen rijk en arm veel groter is.”
Duka vindt dat de recente reis van de paus naar Griekenland om vluchtelingen te ontmoeten en gezinnen mee terug naar Rome te nemen, niet genoeg inhoud had. “Het was maar een gebaar.” In gesprek met de Tsjechische krant Lidove Noviny had de kardinaal echter de meeste kritiek op bondskanselares Angela Merkel en de Europese federalisten omdat zij een “verwelkomingscultuur” nastreven om vluchtelingen uit het Midden-Oosten te ontvangen, waarmee zij de Europese samenlevingen verdelen en hun veiligheid in gevaar brengen.
“Ik denk dat een groot deel van de verantwoordelijkheid voor deze angst gedragen moet worden door de mensen die zeggen: we moeten alle (vluchtelingen) ontvangen”, zei de kardinaal, die waarschuwt voor de “compleet andere cultuur en beschaving” van vluchtelingen. Hij voegde eraan toe dat Europa niet in staat is hen te integreren en de pogingen daartoe “enorme humanitaire en economische rampen” kunnen veroorzaken. De beste oplossing is voor vluchtelingen “het staatsapparaat in hun thuisland weer te herstellen om hun leven in waardigheid thuis te verzekeren”.
De Praagse aartsbisschop verdedigde zijn land ook tegen de beschuldiging niet gastvrij genoeg voor vluchtelingen te zijn. Hij herinnerde eraan dat “in de afgelopen twintig jaar een half miljoen nieuwe burgers naar Tsjechië zijn gekomen, hoofdzakelijk uit de post-Sovjet landen. (KN/The Tablet)