<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Acht doden bij protesten tegen Congolese president

KN Redactie 3 januari 2018
image
(Foto: AP)

Bij protesten tegen de Congolese president Joseph Kabila zijn op oudjaarsdag minstens acht doden gevallen en zijn meer dan 120 mensen gearresteerd.

In de hoofdstad Kinshasa vielen zeven doden, in Kananga werd een demonstrant door veiligheidstroepen gedood. Die omsingelden kerkgebouwen waar gelovigen met rubberkogels en traansgasgranaten uiteen werden gejaagd om te voorkomen dat ze in protest de straat op zouden gaan. Ook werd met scherp geschoten.

Laatste termijn verstreken

Aanleiding voor de oproep van de bisschoppen tot het protest is de weigering van zittend president Kabila om op te stappen. Hij volgde zijn vader op als president toen die in 2001 werd vermoord. In 2016 zat zijn tweede en laatste termijn erop, maar weigerde hij zijn presidentschap op te geven.

Beloftes

Dankzij bemiddeling door de katholieke kerk werd op 31 december 2016 een akkoord gesloten tussen Kabila en de oppositie. In de zogeheten Silvesterakkoorden beloofde hij in 2017 algehele verkiezingen te zullen houden en dat hij zou afzien van een grondwetswijziging om een derde termijn mogelijk te maken.

Geweldloos protest

Nu de president geen enkele aanstalten heeft gemaakt om zijn post op te geven en verkiezingen heeft opgeschort besloten de bisschoppen tot een oproep tot protest onder strikte voorwaarde van geweldloosheid. De overheid vaardigde een demonstratieverbod uit en dirigeerde veiligheidstroepen naar mogelijke brandhaarden van protest, meestal kerkgebouwen.
Ook werden sociale media geblokkeerd.

Misdienaars en priesters opgepakt

Onder de arrestanten zouden verschillende priesters. De Sint-Michaelskerk in Kinshasa moest zelfs de deuren sluiten nadat traangasgranaten het godshuis waren ingeschoten. In de Jozefparochie werden twaalf misdienaars gearresteerd.
Internationale waarnemers vrezen dat Kabila naar het voorbeeld van andere landen in de regio zal blijven weigeren om af te treden. (KN/CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.