fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Al meer dan 31.000 Zuid-Soedanezen ontvluchtten hun land

KN Redactie 3 maart 2017
image
Zuid-Soedanese vrouwen worden opgevangen in een binnenlands vluchtelingenkamp. (Foto: AP)

In de eerste twee maanden van 2017 zijn al meer dan 31.000 Zuid-Soedanezen hun land ontvlucht. Zuid-Soedan gaat gebukt onder hongersnood en een burgeroorlog.

Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides. De Zuid-Soedanese overheid en de Verenigde Naties verklaarden op 20 februari officieel dat er sprake is van hongersnood.

Vrouwen en kinderen

Onder de Zuid-Soedanezen die naar buurland Soedan vluchtten, zijn volgens de eerste schattingen vooral vrouwen en kinderen. Sommige kinderen vluchtten alleen, andere raakten gescheiden van hun families. Er is onmiddellijke hulp nodig om levens te redden, aldus Fides.

Sinds de burgeroorlog uitbrak, zijn volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bijna 330.000 Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen. De hongersnood wordt mede veroorzaakt door de gevechten, die de productie en verspreiding van voedsel in de war hebben geschopt.

In Soedan is opgeroepen vluchtelingen op te vangen en is door de regering erkende hulporganisaties gevraagd om Zuid-Soedan te helpen.

Paus Franciscus wil naar Zuid-Soedan

Paus Franciscus maakte zondag bij het angelusgebed bekend naar Zuid-Soedan te willen reizen met het erehoofd van de anglicaanse wereldgemeenschap, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury.

“Mijn medewerkers wegen de mogelijkheid van een Zuid-Soedan-reis af”, zei de paus tijdens zijn bezoek aan de anglicaanse Allerheiligenkerk in Rome. Franciscus omschreef de situatie in het jonge land als “zeer ernstig”. Een concrete datum voor de reis noemde hij niet.

‘Verschroeide aarde’

In een pastorale brief wezen de katholieke bisschoppen van Zuid-Soedan er kort voor afgelopen weekeinde op dat de burgeroorlog en het “moorden, verkrachten, plunderen, ontheemd maken, de aanvallen op kerken en de vernietiging van bezit” in heel het land doorgaan.

Zelfs in kerken of VN-kampen zijn vluchtelingen niet altijd veilig, schrijven ze. Hoewel de overheid zegt dat sommige plaatsen veilig zijn om naar terug te keren, aarzelen mensen om dat te doen. “Op plaatsen is de vernietiging aan ons omschreven als ‘verschroeide aarde’; wat hebben mensen nog om naar terug te keren?”

‘Deze hongersnood is werk mensen’

Met betrekking tot de voedseltekorten merken ze op dat er weliswaar op veel plaatsen te weinig regen is gevallen, maar dat “deze hongersnood het werk van mensen is, als gevolg van onveiligheid en slecht economisch beheer”.

De honger leidt vervolgens weer tot onveiligheid, “in een kwaadaardige cirkel waarin de hongerige mens, in het bijzonder als hij een geweer heeft, zijn toevlucht kan nemen tot plunderen om zichzelf en zijn gezin te voeden”. (Fides/CC)