fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Amerikaanse rechter morrelt aan biechtgeheim

KN Redactie 23 augustus 2017
image
Biechtstoel. (Foto: KN/Jan Peeters)

Een Amerikaanse rechter heeft maandag geweigerd het bisdom Baton Rouge en een van zijn priesters vrij te spreken van medeplichtigheid aan het verzwijgen van seksueel misbruik.

De vrouw spande de zaak in 2009 aan. Zij vindt dat haar pastoor had moeten ingrijpen nadat zij hem in een biecht zou hebben verteld als tiener seksueel te worden misbruikt door een medeparochiaan.

Verzoek om hulp of biecht?

Rechter Mike Caldwell vindt het geen uitgemaakte zaak of dat wat Rebecca Mayeux haar biechtvader Jeff Bayhi vertelde een belijdenis van haar zonden was of slechts een verzoek om hulp. Hij wil daartoe parochianen horen.
De rechter oordeelde eerder dat het slachtoffer de te jury mag vertellen wat zij in de biecht aan haar pastoor heeft gezegd.

Aangifte niet verplicht

Het Hooggerechtshof van de staat Louisiana oordeelde eind vorig jaar dat een priester niet verplicht is in de biecht verkregen informatie te melden.
Pastoor Bayhi heeft eerder voor de rechter verklaard dat hij niet alleen niets mag vertellen uit willekeurig welke biecht, maar zelfs niet of hij haar de biecht heeft afgenomen. Schending van het biechtgeheim levert excommunicatie op.

Dader overleden

De klaagster beweert in 2008 haar pastoor tijdens een biecht te hebben verteld seksueel te zijn misbruikt door een medeparochiaan. Die overleed het jaar daarop op 65-jarige leeftijd. Zij doet aanspraak op een deel van zijn nalatenschap.

Australië

Ook in Australië wordt momenteel aan het biechtgeheim gemorreld. Priesters zouden verplicht moeten worden om aangifte te doen wanneer zij in een biecht informatie over seksueel misbruik verkrijgen. Dat heeft de Onderzoekscommissie inzake seksueel misbruik voorgesteld aan de regering. (KN/CWN)