<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

België: deken van Diest pleit voor kerkelijke inzegening holebi-relaties

KN Redactie 9 september 2016
image
De deken van Diest, Felix van Meerbergen, wil dat er voor holebi's een mogelijkheid komt om in de Kerk hun relatie te laten inzegenen. (Foto: Facebook Felix van Meerbergen)

De deken van Diest, priester Felix Van Meerbergen, vindt dat homo’s, lesbiennes en biseksuelen (holebi’s) hun relatie kerkelijk moeten kunnen laten inzegenen.

Dat zei Van Meerbergen donderdag tegen de Vlaamse regionale televisiezender ROB-tv.

‘Veroordeeld om wie ze zijn’

Volgens de deken van Diest heeft de Kerk “de jongste jaren te veel mensen veroordeeld om wie ze zijn en om wie ze liefhebben”.

“Mensen hebben nood aan rituelen, gebaren, tekens en woorden”, zei Van Meerbergen tegen het VRT-Nieuws.

Om die mensen weer bij de Kerk te betrekken moet hun relatie op een af andere manier bezegeld kunnen worden, aldus Van Meerbergen.

Priesterschap

Verder stelt hij dat vrouwen en gehuwde mannen priester moeten kunnen worden.

“De functie van priester of deken mag men niet laten afhangen van geslacht of status, het moet een soort van herderschap zijn”, zegt de deken van Diest.

Op social media krijgt Van Meerbergen zowel bijval als kritiek op zijn voorstellen.

‘Geef ons trouwe katholieke priesters!’

Een Vlaamse pater die het in dezen oneens is met de deken van Diest schrijft op Facebook: “Sint-Jan Berchmans keert zich om in zijn graf. Heer geef ons gelovige priesters! Geef ons trouwe katholieke priesters! Geef ons heilige priesters! (Dit geldt ook voor dekens e.a.)”

Aartsbisschop De Kesel in wiens bisdom Diest ligt heeft nog niet gereageerd op de voorstellen van Van Meerbergen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.