fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Benedictus XVI bedankt Franciscus voor zijn ‘goedheid’

KN Redactie 29 juni 2016
image
Emeritus-paus Benedictus en paus Franciscus bij een eerdere gelegenheid. De twee spraken elkaar gisteren in het Vaticaan in warme bewoordingen toe. (Foto: AP)

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft zijn dankbaarheid uitgesproken voor zijn lange priesterschap en voor de “goedheid” van paus Franciscus, die hem diep beweegt.

De emeritus-paus zei dit dinsdag in het Vaticaan tijdens zijn tweede publieke toespraak sinds hij in 2013 terugtrad als paus.

65-jarig priesterjubileum Joseph en Georg Ratzinger

Hij sprak in het Vaticaan paus Franciscus en een groep kardinalen toe bij gelegenheid van de verjaardag van zijn priesterwijding.

Vandaag, woensdag, is het 65 jaar geleden dat Joseph Ratzinger en diens oudere broer Georg de priesterwijding ontvingen. Mgr. Georg Ratzinger, oud-leider van de Regensburger Domspatzen, was ook in het Vaticaan aanwezig.

Volgens Benedictus drukt het Griekse woord Efkaristom (‘Laat ons danken’) “alles dat er te zeggen is” uit bij deze gelegenheid.

Benedictus tot Franciscus: ‘Dank u Heilige Vader’

“Dank jullie, dank jullie allemaal! Dank u Heilige Vader – uw goedheid, sinds de eerste dag van uw verkiezing, beweegt mij iedere dag van mijn leven hier innerlijk, brengt mij innerlijk meer dan de Vaticaanse Tuinen.”

“Uw goedheid is een ruimte waarin ik mij beschermd voel”, ging Benedictus verder. Hij zei te hopen dat Franciscus in staat zou zijn “met ieder van ons voort te gaan op dit pad van Goddelijke Barmhartigheid, Jezus’ pad naar God tonend”.

Sinds Benedictus’ terugtreden is hij slechts enkele keren in het openbaar verschenen. Zijn enige andere toespraak sinds die tijd hield hij vorig jaar in Castel Gandolfo, waar hij twee eredoctoraten kreeg.

Boek met voorwoord paus Franciscus

Na een optreden van een koor spraken paus Franciscus, kardinaal Angelo Sodano en kardinaal Gerhard Müller de emeritus-paus kort toe.

Kardinaal Müller gaf Benedictus een boek met preken van de emeritus-paus over het priesterschap, waarvoor paus Franciscus een voorwoord schreef. Benedictus overhandigde op zijn beurt een exemplaar aan Franciscus.

Paus Franciscus omschrijft zijn voorganger op de zetel van Petrus in het voorwoord als een man “die de heiligheid belichaamt”.

Liturgie en Bijbel

Benedictus vertelde hoe een medepriester, die op dezelfde dag gewijd was, het woord Efkaristomen schreef op het gedenkprentje voor zijn eerste Mis.

Het woord duidt niet alleen op “de dimensies van menselijke dankzegging” maar ook op “het diepste woord dat verborgen is”, en dat verschijnt in zowel de liturgie als de Bijbel in de uitdrukking gratias agens benedixit fregit deditque, ‘sprak het dankgebed, brak het en gaf het’.

‘Dankzegging’

Efkaristomen stuurt ons opnieuw naar die realiteit van dankzegging, naar die nieuwe dimensie die Christus heeft gegeven”, aldus Benedictus. Jezus, zo zei hij, veranderde “het kruis, lijden en alle kwaad in de wereld” in dankzegging.

Op die manier “transubstantieerde” Jezus het leven en de wereld “fundamenteel”. De Heer gaf, en blijft ons dagelijks geven, “het brood van het ware leven, dat de wereld overwint dankzij de kracht van zijn liefde”.

Tot slot drukte Benedictus de hoop uit dat allen, met Gods hulp, helpen bij de “transsubstantiatie van de wereld: dat het een wereld moge zijn, niet van dood, maar van leven; een wereld waarin liefde de dood heeft overwonnen”.

Paus Franciscus: ‘U blijft de Kerk dienen’

In zijn korte toespraak zei paus Franciscus tegen Benedictus XVI dat “u de Kerk blijft dienen, u houdt niet op met kracht en wijsheid echt bij te dragen aan haar groei”. (CNA)

Lees hier het artikel van KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo over het priesterjubileum van emeritus-paus Benedictus XVI.