<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Beruchte misbruikpleger gelaïciseerd

KN Redactie 1 oktober 2018
image
Fernando Karadima tijdens zijn proces in 2010 (Foto: CNS/Sebastian Silva EPA)

De beruchte Chileense misbruikpleger Fernando Karadima (88) is door paus Franciscus teruggebracht tot de lekenstand.

Waar meestal geen ruchtbaarheid wordt gegeven aan laïciseringen, publiceerde het Vaticaan vrijdag een speciaal communiqué waarin gerept wordt van een “uitzonderlijke beslissing” door de Heilige Vader “omwille van het welzijn van de Kerk”.

Uitzonderlijk

“Dit is zonder enige twijfel een uitzonderlijke maatregel, maar Karadima’s ernstige misdaden hebben uitzonderlijke schade aangericht in Chili”, aldus woordvoerder Greg Burke.
De maatregel is ingegaan op het moment van ondertekening, 27 september, en betekent onder meer ontneming van alle rechten en plichten als priester. Karadima is vrijdag van de beslissing op de hoogte gebracht.

Eliteparochie

Fernando Karadima was pastoor van een parochie in de hoofdstad Santiago die werd bezocht door de Chileense elite. Daar leidde hij een soort lekenbeweging. Onder zijn leiding vonden veertig tot vijftig jonge mannen de weg naar het priesterschap. Van hen werden er vier bisschop.
Vanwege zijn grote populariteit en zijn uitstekende contacten met de invloedrijksten werden beschuldigingen van seksueel misbruik, die opdoken in de jaren tachtig, niet serieus genomen.

Schuldig bevonden

Waar een proces in Chili zelf vastliep op verjaring, oordeelde de Congregatie voor de Geloofsleer hem in 2011 schuldig. Vanwege zijn gevorderde leeftijd en verminderde gezondheid werd hem opgedragen zich terug te trekken in een leven van gebed en boete. Ook mocht hij in het openbaar geen priesterlijke taken meer uitoefenen.

Grondig onderzoek

De zaak Karadima raakte in een stroomversnelling doordat paus Franciscus ondanks protesten de benoeming had doorgezet van een van Karadima’s protége’s, Juan Barros. Toen hij in januari daarover tijdens zijn bezoek aan Chili werd bevraagd, sprak de paus van “smaad”. Na een openlijke terechtwijzing door kardinaal Sean O’Malley bood de paus excuses aan en liet hij grondig onderzoek instellen.
Mede naar aanleiding daarvan is ook de Chileense overheid onderzoeken begonnen. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.