<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen aan nieuwe president India: zet je in voor héél het volk

KN Redactie 23 juli 2017
image
Ram Nath Kovind. (Beeld: Terapanth/Wiki Commons CC-BY-20)

De bisschoppen van India hebben in een brief hun felicitaties overgebracht aan de nieuwgekozen president van het land, Ram Nath Kovind. Zij drukten hem op het hart zich in te spannen voor rechtvaardigheid en vrede voor alle bevolkingsgroepen. In het verleden heeft Kovind het christendom en de islam afgedaan als “wezensvreemd aan India”.

In een verklaring feliciteren de Indiase bisschoppen de op 20 juli gekozen president, en verzekeren zij hem van hun “gebeden voor zijn goede gezondheid en voor wijsheid en kracht, zodat hij ons geliefde land kan leiden naar vrede, ontwikkeling en rechtvaardigheid voor alle bevolkingsgroepen”.

Dalits

Kovind is een ‘dalit’, ofwel een kasteloze of onaanraakbare. Of de president veel voor deze achtergestelde bevolkingsgroep kan betekenen, is maar de vraag, zo schreef NRC Handelsblad in een analyse. Kovind maakt deel uit van de heersende hindoenationalistische BJP-partij, die niet bekend staat om haar zorg voor de dalits. Bovendien is het presidentschap in India een grotendeels ceremoniële functie; de werkelijke macht ligt bij de minister-president.

Lynchpartijen

De verklaring van de Indiase bisschoppen is daarbij vooral ook te begrijpen tegen de achtergrond van recent hindoeïstisch geweld tegen andersgelovige minderheden, in het bijzonder moslims en christenen. Zij moeten vrezen voor lynchpartijen, gedwongen bekeringen en brandstichting. Afgelopen juni nog werden drie moslims door radicale hindoes vermoord omdat ze koeien – heilige dieren binnen het hindoeïsme – gesmokkeld zouden hebben.

Eerder deze maand publiceerde de Indiase bisschoppenconferentie al een andere verklaring, waarin een veertigtal religieuze leiders en intellectuelen de lynchpartijen veroordeelden, en opriepen tot rechtvaardigheid en vreedzaam samenleven. Volgens de ondertekenaars heerst er een “atmosfeer van angst” in India, die niet alleen de scheiding van religie en overheid, maar ook de grondwet en de democratie in gevaar brengt.

Hindoeradicalen

Het geweld tegen minderheden in India wordt grotendeels toegeschreven aan de Rashtriya Swayamsewak Sangh (RSS). Deze radicale hindoegroepering wordt door critici omschreven als militant en sektarisch. Hoewel de RSS geen officiële status heeft in India, onderhoudt de groepering nauwe betrekkingen met de regerende BJP-partij. Premier Narendra Modi was voor zijn verkiezing in dienst van de RSS, en ook de nieuwe president Kovind heeft banden met de beweging. In 2010 nog zei Kovind als BJP-woordvoerder: “De islam en het christendom zijn wezensvreemd aan onze natie.” (KN/CNA/EWTN/NRC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.