<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen CAR willen wapens voor regeringstroepen

KN Redactie 1 november 2017
image
(Foto: CNS photo/Baz Ratner, Reuters)

De bisschoppen van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn blij met de versterking van de VN-vredesmacht.

“Sommige vredestroepen hebben gebrek aan uitrusting en worden gehinderd door bureaucratie, dus deze versterking is een belangrijke stap”, aldus bisschop Nestor-Desire Nongo-Aziagbia van Bossangao. Hij is vicevoorzitter van de bisschoppenconferentie.

Ingrijpen nodig

“Gewapende groepen trekken moordend en mensen verminkend door ons land. Tenzij concreet actie wordt ondernomen hen te ontwapenen en te weerstaan kan niets worden bereikt”, aldus de bisschop in een interview met CNS.

Versterking vredesmacht

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bezocht de Centraal Afrikaanse Republiek zeer onlangs en sprak onder anderen met christelijke en moslimleiders. Hij beloofde daarbij krachtiger naleving van de VN-resoluties en een effectiever optreden van de 12.500 man sterke vredesmacht MINUSCA die half november een uitgebreider mandaat krijgt en met 900 man wordt uitgebreid.

Optimistisch

“Ik ben optimistisch dat dit een keerpunt zal worden”, aldus bisschop Nongo. Volgens hem wil Guterres duidelijk “dat wij een weg vinden uit deze moeilijke en complexe situatie die vanuit zoveel hoeken wordt gemanipuleerd.”

Strijdgroepen overheersen

VN-functionarissen kondigden afgelopen zomer een nieuw humanitair programma aangekondigd terwijl het geweld in de CAR toeneemt. Het geweld komt hoofdzakelijk van twee elkaar bestrijdende groepen, bestaande uit hoofdzakelijk islamitische moslimrebellen die in 2013 korte tijd aan de macht waren en hen bestrijdende milities, de anti-Balaka. Volgens het Franse persbureau AFP wordt het grootste deel van het land beheerst door deze strijdgroepen ondanks de aanwezigheid van VN-militairen.

‘Professioneel leger nodig’

De religieuze leiders van de CAR staan weliswaar achter de VN-vredestroepen, maar achten het noodzakelijk dat het VN-wapenembargo uit 2013 wordt opgeheven teneinde de regeringstroepen in staat te stellen de orde te herstellen.
“Een nationale krijgsmacht vormt het symbool van een land en een land zonder is geen land. Wij kunnen niet voor onze veiligheid op buitenlanders blijven steunen”, aldus de bisschop die in 2014 enige tijd door Selekarebellen werd ontvoerd. “Wij begrijpen de voorwaarde dat onze troepen goed getraind moeten zijn, maar het is ook cruciaal dat nu wordt ingezet op de vorming van een professioneel leger.” (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.