fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Venezuela hekelen ‘executie’ opstandelingen

KN Redactie 23 januari 2018
image
Een vrouw draagt een plakaat met de tekst 'Ik ben Oscar Peréz' uit protest tegen het gewelddadige optreden tegen de opstandeling die zich over wilde geven. (Foto: AP)

“Een buitengerechtelijke executie”, zo noemt de Venezolaanse bisschoppenconferentie het optreden van het Venezolaanse veiligheidstroepen tegen een groepje opstandelingen.

Vorige week maandag vonden negen mensen de dood tijdens een vuurgevecht tussen veiligheidstroepen en een groepje opstandelingen onder leiding van oud-politieman Oscar Pérez.

‘Executies’

Naar aanleiding van de operatie hebben de Venezolaanse bisschoppen een verklaring uitgegeven waarin zij deze “afschuwelijke slachting veroordelen”. Volgens de verklaring gaat het om “buitengerechtelijke executies en de dood van burgers door acties uitgevoerd door het leger.”
“Deze daad confronteert ons met de degeneratie en het gebrek aan respect voor waardigheid en mensenrechten die iedere persoon heeft”, aldus de bisschoppen. Die roepen de autoriteiten op de zaak grondig te onderzoeken.

Overgave geweigerd

Vooral het feit dat geen gehoor is gegeven aan de wens van Pérez en zijn mede-opstandelingen zich over te willen geven. In een dramatische videoboodschap kort voor zijn dood liet de oud-politieman weten dat zij niet wilden vechten uit vrees voor het leven van aanwezige burgers in het huis waarin zij zich bevonden toen het leger hen omsingelde. Eerder had hij laten weten niet op politiemensen te willen schieten “onder wie misschien mensen die wij kennen.”

Overheid verantwoordelijk

Pérez was vijftien jaar lang een gedreven politieman die geleidelijk tot de ontdekking kwam dat de overheid zelf betrokken is bij criminele activiteiten. Toen zijn broer bij een straatroof werd doodgestoken hield hij de regering Maduro verantwoordelijk voor de welig tierende criminaliteit in het land.
Tijdens de grote demonstraties tegen Maduro, vorig jaar zomer, wierp hij vanuit een helikopter zogeheten stungranaten op overheidsgebouwen en riep hij op tot een volksopstand.
Sindsdien was hij voortvluchtig.

‘Afgeslacht’

Vorige week maandag werd hij omsingeld en naar de mening van de bisschoppen samen met een aantal anderen afgeslacht. Bij de actie werden door de overheid ook gewapende milities ingezet. De bisschoppen drongen aan op het overdragen van de stoffelijke overschotten aan de families en daarmee crematie te voorkomen.

Voorbeeld

Volgens waarnemers is het zeer wel mogelijk dat president Maduro, die vorig jaar zomer ten koste van minstens honderd mensenlevens de demonstraties de kop indrukte, een voorbeeld willen stellen. Onder de Venezolaanse bevolking heeft de dramatische dood van Pérez tot schuldgevoelens geleid. Dat het dramatische filmpje van kort voor zijn dood nog steeds overal te zien is kan volgens dezelfde waarnemers wel eens heel anders uitpakken dan de regering heeft beoogd. (KN/Fides)