fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen Venezuela: Maduro wil marxistische militaire dictatuur vestigen

KN Redactie 8 juli 2017
image
Demonstranten schuilen in een winkelcentrum in Caracas nadat de Venezolaanse politie een demonstratie met traangas uiteengejaagd heeft. (Foto: AP)

De Venezolaanse bisschoppen hebben de bevolking gewaarschuwd voor de door president Maduro gelaste grondwetgevende vergadering.

Die is een poging om een marxistisch-communistische militaire dictatuur in het land te vestigen, zei de voorzitter van de bisschoppenconferentie, aartsbisschop Diego Padron, volgens lokale media. Hij stond de pers te woord voorafgaand aan een vergadering van de conferentie.

Massale demonstraties

De oppositie heeft opgeroepen tot een onafhankelijk referendum over Maduro’s voornemen. Dat zou op 16 juli moeten plaatsvinden. De grondwetgevende vergadering, die de machtsverhoudingen in het Latijns-Amerikaanse land opnieuw moet ordenen, begint als het aan Maduro ligt op 30 juli.

In Venezuela wordt al enkele maanden massaal gedemonstreerd tegen de regering van Nicolas Maduro. Die probeerde in april het parlement, waarin de oppositie een meerderheid heeft, langs juridische weg buitenspel te zetten.

Bisschoppen bij paus Franciscus

Een afvaardiging van de Venezolaanse bisschoppen bezocht onlangs paus Franciscus om hem persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie in hun land.

Behalve de politieke is ook de sociale situatie schrijnend. Zo neemt de ondervoeding onder kinderen toe, zeiden de bisschoppen, en sterven er mensen door een gebrek aan medicijnen. Het hoofd van de Venezolaanse Caritas zei onlangs al tegen KN dat de armoede hand over hand toeneemt.

Politieke gevangenen

President Maduro passeert de volksvertegenwoordiging al enkele jaren door te regeren via buitengewone decreten en de noodtoestand. Regionale en lokale verkiezingen, die al lang hadden moeten plaatsvinden, zijn nog steeds niet gehouden.

Bij de demonstraties vielen tot nu toe volgens ngo Foro Penal ongeveer negentig doden. Sinds begin april werden volgens de organisatie in totaal vierduizend mensen gearresteerd, van wie er vierhonderd voor militaire rechtbanken zijn gebracht.

Foro Penal becijfert het aantal politieke gevangenen in Venezuela op 931. Er zijn berichten over foltering door de veiligheidsdiensten.

Aanval op parlement

Afgelopen woensdag bestormde een groep gemaskerde mannen het parlement in Caracas. De afgevaardigden werden acht uur vastgehouden. Maduro veroordeelde de daad, maar legde de verantwoordelijkheid ervoor bij de oppositie. Die noemde de overval op haar beurt een poging tot intomen.