fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen VS stellen antiracisme commissie in

KN Redactie 24 augustus 2017
image
Bij de rellen in Charlottesville kwam een tegendemonstrant om het leven toen een auto op de menigte inreed. (Foto: AP)

De Amerikaanse bisschoppen hebben een ad hoc commissie ingesteld om de “zonde van racisme” aan te pakken.

De commissie tegen racisme is ingesteld “om de zonde van racisme in onze samenleving en zelfs in onze Kerk aan te pakken”, aldus kardinaal Daniel DiNardo, voorzitter van de bisschoppenconferentie. Hij sprak van een “dringende noodzaak om als samenleving samen oplossingen te vinden”.

Charlottesville

“Recente gebeurtenissen hebben de mate duidelijk gemaakt waarin de zonde van racisme onze natie blijft aantasten.” De kardinaal verwees naar de rellen in Charlottesville, waar ultranationalistische en racistische organisaties protesteerden tegen de verwijdering van een monument van de zuidelijke generaal Lee. Die staat symbool voor de strijd tegen de afschaffing van de slavernij die culmineerde in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Luisteren naar slachtoffers

“De nieuwe ad hoc commissie zal zich geheel richten op de eensgezinde samenwerking tussen de Kerk en onze samenleving om de zonde van racisme aan te pakken, te luisteren naar mensen die daaronder te lijden hebben en samen te komen in de liefde van Christus om elkaar als broeders en zusters te leren zien.”
Dat nog niet alle namen en de taakomschrijving van de commissie nog niet bekend waren onderstreept de urgentie die de Amerikaanse bisschoppen voelen.

Samenwerking

“Ik zie uit naar de samenwerking met mijn broeders in het bisschopsambt en de gemeenschappen in de hele VS om te luisteren naar de behoeften van mensen die onder de zonde van racisme hebben geleden en om samen oplossingen te zoeken voor deze epidemie van haat die ons land al veel te lang plaagt”, aldus voorzitter Murry.

Slecht voorbeeld

“Door Jezus’ voorbeeld van liefde en barmhartigheid worden wij geroepen een beter volk te zijn dan wat wij de laatste weken en maanden als land hebben zien gebeuren. Door te luisteren, gebed en zinvolle samenwerking hoop ik duurzame oplossingen en een gemeenschappelijke basis te vinden waardoor racisme zich niet langer in onze harten of in onze samenleving kan nestelen.” (KN/CNS