fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Blasfemieproces tegen christelijke gouverneur Jakarta begonnen

KN Redactie 14 december 2016
image
'Ahok', de christelijke gouverneur van Jakarta, verscheen deze week voor de rechtbank op beschuldiging van het beledigen van de Koran en de islam. (Foto: AP)

In Indonesië is maandag het proces begonnen tegen Basuki Tjahaja Purnama, ook bekend als ‘Ahok’. De christelijke gouverneur van Jakarta wordt beschuldigd van het beledigen van de Koran en het islamitisch geloof. Hem hangt maximaal vijf jaar cel boven het hoofd.

Ahok zou in september in een toespraak hebben gezegd dat moslims misleid worden door een bepaald koranvers. Dit verhaal zou door tegenstanders naar buiten zijn gebracht middels een onjuiste montage van zijn speech, waardoor het leek alsof hij dit beweerde.

Tijdens de eerste zitting van het proces legde Ahok in tranen uit dat het nooit zijn bedoeling was geweest om de islam te beledigen en dat zijn woorden waren gericht tot politici die de Koran manipuleren om te voorkomen dat hij in 2017 wordt herkozen.

Protesten en tegendemonstraties

In november kwamen in Indonesië naar aanleiding van zijn toespraak hevige protesten op gang, waarbij bijna 100.000 betogers de straat op gingen om zijn berechting te eisen.

De protesten, die veelal gekenmerkt werden door geweld, lokten op hun beurt tegendemonstraties uit van gematigde bewegingen in het land, die de Indonesische waarden van tolerantie wilden verdedigen.

Testcase voor religieuze tolerantie

Volgens ingewijden is dit proces een testcase voor de religieuze tolerantie in het land, waar de laatste jaren het islamitisch fundamentalisme steeds sterker wordt. De rechters zouden sterker beïnvloed worden door massaprotesten dan door feitelijke gebeurtenissen, aldus critici.

Gewetensvrijheid

Ahok is een voorvechter van de gewetensvrijheid in Indonesië. In juni protesteerde hij tegen het verplicht stellen van de hoofddoek voor universiteitsstudentes in Jakarta. Hij is de enige niet-islamitische gouverneur van Jakarta in de laatste vijftig jaar.

Indonesië is officieel geen islamitische staat, maar wel het land met de grootste moslimpopulatie in de wereld. (AsiaNews)