fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bloedige Palmzondag in Egypte

KN Redactie 9 april 2017
image
De koptische St.-Joriskerk in Tanta, Egypte. (Beeld: screenshot Aljazeera)

Bij twee aanslagen op koptische kerken in Egypte, zijn vandaag tenminste 36 doden en 94 gewonden gevallen.

Vanochtend blies een zelfmoordterrorist zich op in de overvolle Sint-Joriskerk in Tanta, ten noorden van Caïro. De koptische gemeenschap vierde er net de Mis van Palmzondag. Tenminste 25 mensen werden gedood, en 59 mensen raakten gewond.

Iets later vond een tweede aanslag plaats in Alexandrië, net buiten de Sint-Marcuskathedraal. Officiële bronnen spreken van minstens elf doden en 35 gewonden. De kathedraal is de zetel van de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II. Die leidde op dat moment de Palmzondagmis in de kerk, maar bleef ongedeerd. Volgens de eerste berichten, hield de politie de zelfmoordterrorist staande buiten het gebouw, waarna hij zichzelf opblies.

Paus Franciscus

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de dubbele aanslag. Paus Franciscus heeft zijn medeleven betuigd aan paus Tawadros II en het hele Egyptische volk. Tijdens het Angelusgebed op het Sint-Pieterplein bad hij voor de slachtoffers en nabestaanden, en voor inkeer bij ieder die “terreur, geweld en dood zaaien”.

Eind april zal paus Franciscus een tweedaags bezoek brengen aan Egypte, waarbij ook een ontmoeting met Tawadros op het programma staat. Ook ontmoet de paus grootimam Ahmed al-Tayyeb van de Al-Azhar Universiteit in Caïro. Al-Tayyeb noemde de aanslagen van vandaag een “verachtelijke daad van terrorisme, gericht op onschuldige levens”. Hij en Franciscus hopen tijdens hun ontmoeting een nieuwe impuls te geven aan de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.

IS

Diverse media melden dat de aanslagen inmiddels zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). De koptisch-christelijke minderheid in Egypte is met grote regelmaat het doelwit van de jihadisten. In december werden bij een explosie in de koptische Petrus-en-Pauluskerk in Caïro 29 mensen gedood en 47 gewond. (KNA/KN)