fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Brazilianen boos op Netflix wegens satire over homoseksuele Jezus

Catholic News Service 17 december 2019
image
Foto: Flickr.com - CCBY Stock Catalog

Duizenden Braziliaanse christenen van verschillende achtergronden zijn boos op streamingdienst Netflix. Steen des aanstoots is de kerstspecial van comedy-groep Porta dos Fundos.

Het programma, getiteld A Primeira Tentacao de Cristo (‘De eerste verleiding van Christus’) is een satire over een homoseksuele Jezus die zijn vriend mee naar huis neemt voor een ontmoeting met Maria en Jozef.

Pleidooi voor boycot Netflix

Meteen nadat de 40 minuten durende aflevering online kwam, uitten vele Brazilianen op hun ongenoegen. Ze vonden dat de aflevering het christelijk geloof belachelijk maakt en pleitten voor een boycot van Netflix en het offline halen van de parodie.

Kritiek Braziliaanse bisschoppen

De Braziliaanse bisschoppenconferentie bekritiseerde de korte film en zegt dat er een grens is aan de vrijheid van meningsuiting.

De conferentie “verwerpt recente feiten die, uit naam van de vrije meningsuiting en artistieke creativiteit, het christelijk geloof diepgaand aanvallen. Het belachelijk maken van het geloof van een groep, wat het ook is, is naast een strafbaar feit ook respectloos naar alle mensen en schaadt de zoektocht naar een effectieve democratische samenleving die al haar burgers waardeert”, stond in een verklaring van afgelopen donderdag.

Klacht indienen en Netflix opzeggen

Parlementariër Julio Cesar Ribeiro kondigde aam zijn Netflix-abonnement te gaan opzeggen vanwege de aflevering. Hij zei dat Jezus wordt neergezet als een homoseksuele man en dat “de leerlingen allemaal dronken worden getoond. Ontoelaatbaar! Het is spotten met het geloof van de evangelicalen, het geloof van de katholieken”.

Ribeiro zei een klacht te zullen indienen op grond van artikel 208 van het wetboek van strafrecht. Hij maakt deel uit van de evangelicale basis in het Braziliaanse congres.

Ook andere Brazilianen, onder wie katholieke religieuzen, zeiden dat ze hun abonnement op Netflix zouden opzeggen.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21