<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Een film vol pubermeisjesvragen voor God

Hettie van der Ven 7 maart 2024
image

In 1970 verscheen het boek Are you there God? It’s me, Margaret van de Amerikaanse auteur Judy Blume. Een boek over tienermeiden. De elfjarige Margaret is het enige kind van Barbara en Herb. Ze heeft een prettig leventje in New York, tot haar ouders besluiten te verhuizen.

Margaret belandt in een nieuw vriendinnengroepje, vol meiden die enkel bezig zijn met zaken waar Margaret nog niet druk mee was: opkomende borsten en de grootte ervan, al dan niet zoenen met jongens, ongesteld worden. Echte pubermeisjesdingen dus.

Margaret weet zich niet zo goed raad en wendt zich daarom tot God. “Bent U daar God? Kun U ervoor zorgen dat er op deze plek iets gaat gebeuren?” vraagt ze, terwijl ze op haar platte borstkas wijst.

Maar er is meer dat Margaret bezighoudt. Haar vader is joods, haar moeder katholiek. Omdat de strenggelovige opa en oma van moeders’ kant het huwelijk van hun dochter afwezen, kent Margaret nu haar grootouders niet. Ze willen geen contact. Wanneer het meisje hierachter komt, richt ze zich weer tot God. “Welke ouders doen dit nu, God? Wilt U goed voor mijn moeder zorgen?”

“De zorgen van tienermeiden blijken tijdloos”

Van haar ouders hoeft Margaret niet te kiezen. Ze mag geloven wat ze wil. Ze besluit dat ze zich voor haar schoolproject in verschillende religies gaat verdiepen. Ze bezoekt een synagoge. En een katholieke kerk. En tussendoor koopt ze met haar moeder haar eerste behaatje en zoent ze voor het eerst. Kortom: Margaret is druk.

Een heerlijk verhaal voor tienermeiden, zeker in de jaren zeventig. Het boek werd een klassieker, maar riep ook controverse op. Zo expliciet schrijven over menstruatie kon echt niet.

Ruim vijftig jaar later is dit verhaal dus verfilmd. Het speelt niet anno nu, maar gewoon nog in de jaren zeventig, toen tieners (hoe heerlijk!) nog geen telefoon hadden en evenmin beschikten over internet. Desondanks heeft Are you there God? It’s me Margaret, niks aan actualiteit ingeboet. Zorgen van tienermeisjes blijken tijdloos. En bovenal: het contact dat Margaret met God zoekt is volkomen open en eerlijk.

Antwoorden vinden blijkt moeilijk. “Elke godsdienst zegt: bid tot God. Hij luistert naar je, helpt je en maakt alles beter. Ik heb gebeden, maar alles wordt alleen maar erger”, schrijft ze in haar werkstuk. Alles komt dus niet goed, maar wel veel. “Bent u daar nog God? Dank U wel!” zo luidt het slotgebed. Een prima film, ook voor tienermeisjes in de eenentwintigste eeuw.

Te zien op Netflix. Film: Are you there God? It’s me, Margaret (2023), Verenigde Staten, 106 min. Regie: Kelly Fremon Craig, met o.a. Abby Ryder Fortson en Rachel McAdams.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.