Belgische gelovigen zijn een online petitie begonnen voor behoud van de Broederschap van de HH. Apostelen in de Brusselse Katalijnekerk. Tot nu toe is deze door ruim 2800 mensen getekend.
De petitie is gericht aan de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, mgr. Jozef De Kesel. Hij besloot eerder dit jaar om de Broederschap te ontbinden, een besluit dat hij half juli in een decreet formaliseerde. Eerder probeerde de aartsbisschop volgens La Libre Belgique de gemoederen te kalmeren, al bleef hij bij zijn besluit.
Mgr. De Kesel schrijft in het decreet dit besluit onder meer te nemen omdat het merendeel van de seminaristen van de Broederschap uit Frankrijk of andere streken met een ernstig priestertekort komt, waaronder ook andere delen van België.
Die situatie te laten voortbestaan zou, schrijft de aartsbisschop, teken zijn van “een ernstig gebrek aan solidariteit tussen bisschoppen, zowel met die van ons land als met onze Franse buren”.
De initiatiefnemers van de petitie vragen mgr. De Kesel nu om de gemeenschap te “blijven verwelkomen in de Belgische kerk in overeenstemming met haar statuten en met het canoniek recht”.
Ze verzoeken de aartsbisschop “met aandrang dat deze Broederschap, die haar pastorale taak met grote evangelische uitstraling vervult vanuit de Sint-Katharinakerk (te Brussel) die haar werd toevertrouwd, aldaar haar leven en haar zending kan verderzetten volgens de eigen spiritualiteit”.
De aanwezigheid van de Broederschap in Brussel beantwoordt volgens de initiatiefnemers “aan noden op het vlak van spiritualiteit, liturgie, onthaal, broederlijkheid en aan een apostolaat dat openstaat naar de wereld. Haar onbetwistbaar vruchtbare bodem brengt roepingen voort waar zo naar verlangd en voor gebeden wordt”.
De Broederschap van de HH. Apostelen werd in 2013 opgericht door de voorganger van mgr. De Kesel, mgr. André-Jozef Léonard. De gemeenschap telt momenteel 27 leden, van wie er 21 in België verblijven. Onder de leden zijn zes priesters, een transeunt diaken en twintig seminaristen.
Zij hebben onder meer de Brusselse Katalijnekerk onder hun hoede, die zij nieuw leven hebben weten in te blazen. Het kerkbezoek daar is sinds 2013 fors gestegen.
De volledige petitie is hier te vinden.