fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Aartsbisschop van Moskou : ‘Gevangenen behandelen alsof ze Christus zijn’

KN Redactie 30 april 2021
image
Een vrouw laat haar honden uit voor een afbeelding van de gevangengenomen Russische oppositieleider Alexei Navalny in de Russische stad Sint-Petersburg op 28 april 2021. Aartsbisschop Paolo Pezzi zei dat de behandeling van Navalny door door de regering "voornamelijk een politieke kwestie" is. Echter, de massa-arrestaties van demonstranten en de situatie in de Russische gevangenissen baren de katholieke Kerk en alle christenen zorgen. Foto: CNS Photo - Anton Vaganov, Reuters

De behandeling van de gevangen oppositieleider Alexei Navalny is volgens de aartsbisschop van Moskou “voornamelijk een politieke kwestie”. De massale arrestaties van demonstranten en de situatie in de Russische gevangenissen zijn wel een punt van zorg, zegt hij.

Mgr. Paolo Pezzi zei in een interview op 29 april met SIR, het persbureau van de Italiaanse bisschoppenconferentie, dat de situatie de zorg is van de katholieke Kerk en van alle christenen.

Gebed voor gerechtigheid

“We vragen dat gerechtigheid wordt gegeven aan de onschuldigen; genade aan de schuldigen; intelligentie, moed en wijsheid aan degenen die moeten oordelen; en, in het bijzonder, menselijkheid aan degenen die dan de straf moeten afdwingen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aartsbisschop Pezzi vertrouwde zijn gebed toe aan de voorspraak van Friedrich Joseph Haass, voor wie een zaligverklaringsproces loopt. Deze negentiende-eeuwse Duitse katholieke arts zorgde het grootste deel van zijn leven in Rusland voor de armen, vooral gevangenen. Ook pleitte hij voor betere omstandigheden in de gevangenissen in het land.

Massale protesten

Navalny werd op 17 januari gearresteerd bij zijn terugkeer uit Duitsland, waar hij vijf maanden in het ziekenhuis doorbracht nadat hij was vergiftigd met een zenuwgas. Sindsdien hebben massale protesten tegen zijn gevangenschap plaatsgevonden en zijn naar schatting 13.000 demonstranten gearresteerd.

Specifiek gevraagd naar de zaak van Navalny, gaf aartsbisschop Pezzi er de voorkeur aan een Russische priester te citeren die zei: “Als priester is het niet belangrijk wat de naam van een gevangene is, wat zijn achternaam is of het artikel waaronder hij werd veroordeeld. Voor mij zijn de woorden van Christus van groot belang. Hij zegt ons om iemand in de gevangenis te behandelen alsof hij Christus zelf is.”

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/