<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Aartsbisschop van Praag ‘diep bedroefd’ na schietpartij op universiteit

Luuk van den Einden 22 december 2023
image
Een vrouw steekt een kaars aan bij een gedenkplek na de dodelijke schietpartij die gisteren op de Praagse Karelsuniversiteit plaatsvond. Foto: OSV News - David W. Cerny, Reuters

Aartsbisschop Jan Graubner van Praag heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij die gisteren in de stad plaatsvond. Hij vraagt God om troost en heeft laten weten dat alle priesters van zijn aartsbisdom klaar staan om steun te bieden.

De Praagse aartsbisschop Jan Graubner heeft laten weten dat hij “diep bedroefd” is door het nieuws van de schietpartij die gisteren in de stad plaatsvond. Daarbij kwamen 14 mensen om het leven en raakten 25 anderen gewond. Onder de gewonden is ook een Nederlandse man, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen motief

Op het terrein van de Karelsuniversiteit opende rond 15:00 een 24-jarige man het vuur. De aanval begon bij het gebouw van de faculteit Filosofie. Op sociale media waren beelden te zien van mensen die zich verstopten of in klaslokalen verschanst hadden. Ook waren beelden te vinden van mensen die over straat vluchtten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De schutter, die zelf ook om het leven is gekomen, was volgens de autoriteiten voormalig student aan de universiteit. Zijn vader is eerder die dag dood aangetroffen. Er is nog geen motief voor de aanslag bekend gemaakt.

‘Vraag om troost’

President Petr Pavel noemde de schietpartij “het meest tragische incident in de geschiedenis van Tsjechië” en sprak zijn “diepe bedroefdheid en ook hulpeloze woede uit over het verlies van zoveel jonge levens”.

“Ik vraag de Heer om troost te brengen aan allen tijdens deze periode voor Kerstmis en ons te helpen onze pijn en verdriet te overwinnen.”
- Aartsbisschop Jan Graubner

Ook aartsbisschop Jan Graubner heeft zijn medeleven geuit. “Ik bied de nabestaanden van alle slachtoffers mijn oprechte deelneming en diepe bedroefdheid aan en verzeker hen van onze nabijheid. Ik bid voor de overledenen, hun familie, verwanten en vrienden, en voor de genezing van alle gewonden.”

“Ik vraag de Heer om troost te brengen aan allen tijdens deze periode voor Kerstmis en ons te helpen onze pijn en verdriet te overwinnen”, aldus aartsbisschop Graubner. “De priesters van het aartsbisdom bieden spirituele steun en advies aan iedereen.”

Landelijke rouw

De universiteit heeft alle lessen en evenementen vandaag om “religieuze redenen” afgelast en rouwenden uitgenodigd om hun verdriet in gebed te uiten buiten het gebouw van de rector, waar ruimte is “voor iedereen die op zoek is naar een plek voor herdenking en steun in deze moeilijke tijden”.

https://www.kn.nl/donaties/

Tsjechië zal morgen een dag van landelijke rouw in acht nemen voor de slachtoffers. Vlaggen zullen halfstok hangen, er zal een minuut stilte gehouden worden en in het hele land zullen klokken worden geluid.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.