<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Hoop en kracht in een waargebeurd heldenepos

Hettie van der Ven 11 januari 2024
image

Is One life een briljante film? Nee. Daarvoor is het scenario te vlak en de uitwerking te formulematig. Wat One life vooral de moeite waard maakt, is het bijzonder hoopvolle verhaal.

Tegenwoordig worden mensen te pas en te onpas tot ‘held’ benoemd. Veel meer dan een uitzonderlijke sportprestatie of een keer koken voor een zieke buurvrouw is er niet voor nodig. En vergeet alle gecreëerde superhelden op het witte doek niet.

‘Held’ lijkt mij juist een eretitel die slechts weinigen toekomt. Nicolas ‘Nicky’ Winton, een naam die u wellicht niet direct wat zegt, heeft op zijn minst heldhaftig (want geheel onbaatzuchtig en met gevaar voor eigen leven) gedrag vertoond.

De Britse effectenhandelaar reisde in 1938, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog dus, af naar toenmalig Tsjechoslowakije, om daar een vriend te helpen die zich inzet voor het Brits comité voor vluchtelingen. In een winters Praag ziet hij de helse omstandigheden waarin veel mensen verblijven, veelal Joodse gezinnen op de vlucht voor het naziregime.

Vooral de kinderen raken hem. Hij probeert er zo veel mogelijk naar het veilige Engeland te brengen door adoptiegezinnen, treinvervoer en de benodigde papieren te regelen. Tot in september 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, weet hij 669 kinderen te verhuizen, waarmee hij ze ongetwijfeld van een vreselijke dood redt.

“Anthony Hopkins acteert respectvol en ingetogen op het allerhoogste niveau”

Er waren al twee Slowaakse documentaires en een speelfilm over Winton, maar met One life is daar ook de Britse verfilming van het boek van Barbara Winton, dochter van. Daarin worden voortdurend tijdsprongen gemaakt: van het Europa in onrust in 1938 naar 1988, wanneer de bejaarde Winton nog weinig rust heeft gevonden.

Schuldgevoel

Vijftig jaar na dato voelt hij zich nog altijd schuldig, omdat hij meer kinderen had willen redden. Wanneer hij op de radio een nieuwsbericht hoort over Sri Lankaanse Tamils die vanuit hun thuisland in oorlog naar Groot-Brittannië vluchten, zet hij abrupt de radio af. Te veel pijnlijke herinneringen.

En ook, zoals de hele film, een bewustzijnsalarmering over de manier waarop we in Europa nog steeds met vluchtelingen omgaan. Het is uiteindelijk de televisieshow That’s Life van de BBC die Nicky op een prachtige manier erkenning en gemoedsrust bezorgt.

Is One life een briljante film? Nee. Daarvoor is het scenario te vlak en de uitwerking te formulematig. Wat wel enorm helpt, is de vertolking van de oude Winton door de 86-jarige Anthony Hopkins. Hij acteert respectvol en ingetogen op het allerhoogste niveau.

Wat One life vooral de moeite waard maakt, is het verhaal. Een bijzonder hoopvol en krachtig verhaal. Zo u een heldenepos wilt aanschouwen, kies dan voor One life.

Film: One life (2023), Groot-Brittannië, 110 min. Regie: James Hawes, met o.a. Anthony Hopkins, Johnny Flynn en Jonathan Pryce.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.