<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Katholieke vrouw komt om bij schietpartij tijdens optocht in VS

Luuk van den Einden 15 februari 2024
image
Hulpdiensten en omstanders verlenen eerste hulp na de schietpartij bij een optocht in Kansas City. Daarbij kwam een persoon, een katholieke vrouw, om het leven. Foto: OSV News - David Rainey/USA TODAY Sports via Reuters

Tijdens een optocht in de Verenigde Staten is een katholieke vrouw en actieve parochiane gestorven toen schutters het vuur openden. Zeker twintig anderen, waaronder veel kinderen, zijn gewond geraakt.

De huldiging van de Kansas City Chiefs, het American footballteam dat de Super Bowl (het landskampioenschap) heeft gewonnen, zou eigenlijk een feestje moeten worden. In plaats daarvan eindigden de festiviteiten in mineurstemming toen enkele schutters gisteren tijdens een optocht in Kansas City het vuur openden.

Veel gewonden

Daarbij raakten zeker 21 mensen gewond, waaronder acht kinderen. Er is één dode gevallen en volgens de autoriteiten zijn acht van de gewonden nog in levensgevaar.

De politie heeft drie verdachten opgepakt. Momenteel loopt het onderzoek naar de achtergrond van de schietpartij nog.

‘Volledig verslagen’

Het dodelijke slachtoffer is Lisa Lopez-Galvan. Zij was moeder van twee volwassen kinderen, dj bij een lokale radiozender en een actief binnen de parochie van Kansas City. Lopez overleed na de schietpartij op de operatietafel in het ziekenhuis.

Volgens medeparochiane Ramona Arroyo was Lopez “toegewijd aan onze kerk” en is de geloofsgemeenschap “volledig verslagen”. Volgens een andere parochiaan is de hele gemeenschap aangedaan, aangezien Lopez een bekend gezicht binnen de parochie was.

‘Dankbaar voor hulpdiensten’

Bisschop James Johnston van Kansas City-St. Joseph heeft op sociale media aan gelovigen gevraagd om “te bidden voor de slachtoffers van de schietpartij bij de optocht en voor hun dierbaren. Op deze eerste dag van de Veertigdagentijd wenden we ons tot God om te vragen om barmhartigheid en genezing voor deze gebroken wereld”.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Ook heeft de bisschop gevraagd om gebed voor “dankbaarheid voor de hulpdiensten, die er alles aan hebben gedaan om de slachtoffers te helpen en de veiligheid te herstellen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.