<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Duitse priester jaar na ontvoering in Mali weer op vrije voeten

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 november 2023
image
Priester Hans-Joachim Lohre, die een jaar geleden in Mali werd ontvoerd, is zondag vrijgelaten. Over de omstandigheden van de ontvoering van de pater is weinig bekend. Foto: ACN International

De Duitse missionaris Hans-Joachim Lohre is na een jaar weer uit handen van zijn ontvoerders. In november 2022 verdween hij op weg naar een Mis. Over zijn ontvoering en vrijlating is nauwelijks iets bekend.

Zondag maakte de Malinese regering samen met twee kerkelijke functionarissen bekend dat de Duitser diezelfde dag bevrijd was. Verschillende persbureaus bevestigen het nieuws.

De 66-jarige witte pater woonde al meer dan dertig jaar in Mali, zo meldt het Vaticaanse persbureau Fides. Hij gaf er onder andere les aan het Instituut voor Christelijk-Islamitisch Onderwijs.

In november 2022 was hij op weg om de Mis met enkele zusters te vieren. Lohre kwam echter nooit aan.

Veel onbekend

Volgens Fides is nog veel onduidelijk over de vrijlating van de pater. Wie hem ontvoerd heeft is niet officieel bekend, evenals de manier waarop hij is vrijgekomen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mogelijk onderhandelde de Duitse regering rechtstreeks met de ontvoerders, omdat in Mali nog altijd een Duitse militaire aanwezigheid is in het kader van een VN-missie. Eind dit jaar zal het Duitse contingent Mali verlaten. De Malinese regering heeft in juni de internationale gemeenschap gevraagd de missie te beëindigen. De VN-veiligheidsraad geeft hier gehoor aan.

Andere gijzelaars

Minder dan een jaar geleden werd een andere Duitser in de Sahel vrijgelaten. Jörg Lange, een Duitse hulpverlener, werd ruim vier jaar lang vastgehouden in Niger. Andere buitenlandse gijzelaars, onder wie een Zuid-Afrikaans koppel en een Italiaans echtpaar met hun zoon, worden nog steeds vastgehouden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.