<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Haïtiaanse zusters vijf dagen na ontvoering bevrijd: ‘Ons geloof heeft standgehouden’

Luuk van den Einden 26 januari 2024
image
Haïtiaanse politieagenten patrouilleren bij een katholieke school in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Foto: OSV News - Ralph Tedy Erol, Reuters

“Godzijdank!” Met die woorden drukt de aartsbisschop van Port-au-Prince zijn opluchting uit na de vrijlating van de zes Haïtiaanse zusters die vorige week ontvoerd werden. Het zestal werd waarschijnlijk door een criminele bende vastgehouden.

De zes zusters werden op vrijdag 19 januari ontvoerd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Ze zaten in een bus toen dat gebeurde. Eergisteren zijn ze weer vrijgelaten, samen met de andere passagiers en de chauffeur. Het aartsbisdom Port-au-Prince heeft dat bevestigd aan de internationale tak van Kerk in Nood.

Dag van gebed

“Godzijdank! We danken Hem en we danken iedereen die ons gesteund heeft”, zegt een opgetogen aartsbisschop Max Leroys Mésidor tegen Vatican News. Hij drukt ook zijn dankbaarheid uit voor iedereen die “de zaak gevolgd heeft” en “steun heeft aangeboden”.

Daaronder valt onder meer paus Franciscus, die op zondag 21 januari een oproep deed tot de vrijlating van de zusters en voor meer “sociale harmonie” in het zeer onrustige Haïti. De verenigde bisschoppenconferenties van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied hadden voor 24 januari een landelijke dag van gebed afgekondigd, in de hoop dat dat de vrijlating van de zusters zou bespoedigen.

‘Beproeving’

“Deze traumatische gebeurtenis heeft ons geloof beproefd, maar dat heeft stand gehouden”, aldus de aartsbisschop. “God zal verharde harten bekeren en Haïti bevrijden van alle kwaad, zodat ieder kind de onschatbare vreugde van vrijheid zal kennen.”

Aartsbisschop Mésidor voegt daaraan toe dat de katholieke Kerk in het land “zich zal blijven inzetten om een tijdperk van rechtvaardigheid en vrede te laten aanbreken in Haïti”.

Religieuzen lopen risico

Hoewel het niet zeker is wie achter de ontvoering zaten, is het vermoeden dat dat het werk van een criminele bende was. Bendes maken de dienst uit in het grootste deel van de hoofdstad van Haïti, dat geplaagd wordt door sociale en economische problemen. Vorig jaar hebben bendeleden zo’n vierduizend moorden gepleegd en circa drieduizend mensen ontvoerd.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Religieuzen lopen bijzonder veel risico op problemen, omdat hun werk met de armste en meest kwetsbare Haïtianen hen vaak naar de gevaarlijkste plekken voert. “Deze talloze ontvoeringen vervullen de harten van onze religieuzen met verdriet en angst”, aldus aartsbisschop Mésidor.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.