<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap start hulpactie voor noodlijdend Haïti

Luuk van den Einden 12 april 2024
image
Magda Victor, directeur van het Haïtiaans Bijbelgenootschap. Foto: Haïtiaans Bijbelgenootschap

Haïti zit zonder regering en wordt door bendegeweld geteisterd. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) wil hulp bieden door noodpakketten en Bijbels uit te delen.

Haïti is ondergedompeld in chaos: het land heeft geen regering en overheidsinstanties staan op instorten. Bendes hebben er de macht gegrepen, onder meer in de hoofdstad Port-au-Prince, waar geweld en ontvoeringen aan de orde aan de dag zijn. Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar zeker 1500 mensen omgekomen door geweld.

Ook de kerken van het overwegend christelijke land lijden onder het geweld. Hoewel parochies, religieuzen en protestantse gemeenschappen de plaatselijke bevolking steun proberen te bieden, worden zij geplaagd door tegenslagen: zo is het ontvoeren van religieuzen voor losgeld voor veel criminele bendes een verdienmodel.

‘Dringend hulp nodig’

Het NBG ontving kort voor Pasen een verzoek om hulp van het Haïtiaans Bijbelgenootschap, waarmee het Nederlandstalige genootschap al een aantal jaar samenwerkt, onder andere door kinderbijbels uit te delen. “Er is dringend hulp nodig”, aldus NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf.

Het NBG is een actie begonnen om geld voor noodpakketten en Bijbels in te zamelen. “De Bijbel – hét boek over Gods liefde voor de wereld – is al eeuwen een bron van hoop en kracht voor mensen, ook in onzekere en beangstigende situaties”, legt Buitenwerf uit.

‘Baken van hoop’

“De crisis en het steeds toenemende bendegeweld groeien ons boven het hoofd”, vertelt Magda Victor, directeur van het Haïtiaans Bijbelgenootschap. “Het voortbestaan van onze organisatie wordt bedreigd, terwijl wij juist nu de bevolking hoop willen geven. We hebben dringend gebed en financiële steun nodig.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Buitenwerf vindt het belangrijk om zijn Haïtiaanse collega’s met geld en materiaal te steunen, zodat zij hun werk kunnen blijven doen. “Samen met de kerken zijn zij een baken van hoop: ze delen hulppakketten en Bijbels uit aan wie dat nodig heeft.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.